Jordy Kruse
Jordy Kruse Nieuws 18 nov 2016 / 17:10 uur

20 graden te warm op de Noordpool

Het gaat niet goed met de Noordpool. Wetenschappers slaan zelfs alarm, want het is er vandaag 20 graden warmer dan normaal rond deze tijd van het jaar. Het water is te warm om nog te kunnen bevriezen.

Het is het tweede jaar op rij dat de temperaturen op de Noordpool veel te hoog zijn. De poolnacht is weer begonnen, de periode waarin de zon op de Noordpool niet meer opkomt, maar extreme kou blijft uit. Het is normaal de periode waarin de Noordpool wordt bedekt met ijs. Nu gebeurt dat niet, meldt het AD.

Vorig jaar was het een storm die warme lucht het gebied in bracht, dit jaar wordt de extreme situatie veroorzaakt een zwakke ‘polar vortex’, een lang aanhoudende cycloon. Experts maken zich grote zorgen. „De afwijking is erg ongewoon", zegt Zack Labe van de Universiteit van Californië. „Vooral dat het zo lang aanhoudt en voor zo’n groot temperatuurverschil zorgt."

Gevolgen

De huidige situatie is extreem. Maar wanneer de temperatuur voor langere tijd een paar dagen stijgt, kan dat al gevolgen hebben voor het milieu. Wetenschappers hebben eerder de verwachting uitgesproken dat de zeespiegel, door het smelten van de ijskappen op de Noordpool, de komende eeuw met 1 meter zal stijgen.

Een ernstige zaak. Door het stijgen van de zeespiegel neemt het risico op overstromingen, grondverschuivingen en bodemverzakkingen toe.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
20 graden te warm op de Noordpool
Sluiten