Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 2 nov 2016 / 10:20 uur

1500 minderjarige migranten weggehaald uit Calais

De Franse autoriteiten zijn woensdagochtend begonnen met het verhuizen van de laatste migranten uit Calais. In totaal worden er zo’n 1500 minderjarige migranten uit het kamp weggehaald.

Het verhuizen van de migranten, die alleen naar de plek zijn afgereisd, moet het einde betekenen van de ‘jungle van Calais’. Een Franse beambte vertelde dinsdagavond aan Reuters dat het verhuizen een paar dagen gaat duren. Op verschillende plekken in Frankrijk is er in asielzoekerscentra alternatieve opvang geregeld voor de minderjarigen.

Een heikel punt voor de Franse regering is dat veel minderjarige migranten claimen familie te hebben in Groot-Brittannië. Dit zou betekenen dat hun opvang moet worden toegewezen aan de Britten in plaats van de Fransen. Of de beweringen van migranten dat ze Britse familieleden hebben daadwerkelijk kloppen, moet nog getoetst worden.

Slaapplekken

„Er worden op dit moment geen oversteken naar Groot-Brittannië gepland. Hun aanvragen zullen op een later moment worden bekeken”, vertelde Stephane Duval aan Reuters. Hij heeft de leiding over een opvang bestaande uit containers, waar een deel van de migranten tijdelijk in verblijft. Niet voor alle jongeren was er een slaapplek, aangezien de krotten en tenten ook opgeruimd werden.

Het kamp in Calais was een aantal jaar lang een flinke chaos, mede doordat de autoriteiten in Frankrijk hulpdiensten verboden om de bewoners te ondersteunen. In oktober woonden er nog zo’n 6.000 tot 8.000 mensen in het kamp. Het gebrek aan hygiëne, voedsel en de toenemende mate van criminaliteit en geweld zorgden ervoor dat de situatie onhoudbaar was. Ondanks het verbod waren er verschillende vrijwilligersorganisaties die hun hulp aanboden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
1500 minderjarige migranten weggehaald uit Calais
Sluiten