Jordy Kruse
Jordy Kruse Nieuws 15 okt 2016 / 09:15 uur

Zwarte dokter mag vliegtuigpassagier niet helpen

De Amerikaanse Tamika Cross is boos op de vliegtuigmaatschappij Delta Airlines. Ze werd naar eigen zeggen gediscrimineerd door het cabinepersoneel. Cross is dokter en wilde een passagier in nood helpen, maar kreeg van een stewardess te horen dat ze alleen ‘echte dokters’ zochten.

Cross vliegt van Detroit naar haar woonplaats Houston, waar ze werkt als gynaecologe, als twee rijen voor haar een man onwel wordt. „Ik hoorde zijn partner om hulp roepen omdat de man niet meer reageerde. Ik ben dokter en wilde gaan helpen.” Ze kreeg van een stewardess direct te horen dat het ging om een paniekaanval en dat het wel weer ging. Enkele minuten later ging het echter weer mis.

‘Echter dokters’

„Toen werd er door de hoofdsteward om een dokter gevraagd. Ik ben dokter en stak mijn hand op, maar werd al snel onderbroken door een stewardess. ‘Nee lieverd, doe je hand maar naar beneden. We zoeken echte dokters en hebben geen tijd om met jou te praten.’” Tamika probeerde het cabinepersoneel nog te overtuigen, maar ze geloofden haar niet.

Niet veel later klinkt er via de intercom een oproep. Of er dokters in het vliegtuig aanwezig zijn. „Druk dan op je knop, zeiden ze. Dus dat deed ik. Toen kwam de stewardess, heel verbaast, weer naar me toe. Ze stelde me allerlei vragen. Waar ik werk, waarom ik in Detroit was. En dat allemaal terwijl die man hulp nodig had.”

Test

I'm sure many of my fellow young, corporate America working women of color can all understand my frustration when I say…

Gepostet von TK Cross am Sonntag, 9. Oktober 2016

De vrouw deelde haar verhaal op Facebook. Op dit moment is het al meer dan 44 duizend keer gedeeld. Tamika is boos en wil niets weten van de excuses die later door het cabinepersoneel werden aangeboden. „Dit was discriminatie en dat kan niet. Ze gaan hier niet mee wegkomen.”

Onderzoek

Inmiddels heeft de Artemis Medical Society, een organisatie die de positie van zwarte vrouwelijke dokters verdedigt, een brief gestuurd naar Delta Airlines. In de brief wordt hen gevraagd de zaak goed te onderzoeken.
En dat is precies wat er nu gebeurt, blijkt uit een statement van de vliegtuigmaatschappij. In het statement zegt Delta Airlines Tamika persoonlijk te zullen benaderen om uit te zoeken wat er precies is gebeurd.

Volgens Delta waren er drie dokters aan boord en kon één daarvan daadwerkelijk bewijzen dat hij of zij dokter was. Als iemand zegt dokter te zijn, maar dat niet kan bewijzen, moeten stewardessen volgens een protocol een aantal vragen stellen om er zeker van te zijn dat diegene daadwerkelijk medisch geschoold is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zwarte dokter mag vliegtuigpassagier niet helpen
Sluiten