Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 21 okt 2016 / 09:38 uur

Zure grappen Trump en Clinton tijdens benefietdiner

De debatten zijn voorbij, maar donderdagnacht stonden de Amerikaanse presidentskandidaten Donald Trump en Hillary Clinton toch weer tegenover elkaar. Ze maakten elkaar en zichzelf traditiegetrouw belachelijk tijdens een benefietdiner in New York.

Het Al Smith Diner is een katholiek inzamelingsdiner waarbij presidentskandidaten grapjes over elkaar maken en waar ruimte is voor zelfspot. De sfeer was dit jaar echter anders dan andere jaren. De kandidaten hadden vrijwel geen goed woord voor elkaar over, terwijl dat wel gebruikelijk is.

Trump

Trump mocht de spits afbijten en schilderde Clinton en de overheid vrijwel direct af als corrupt. Het was misschien bedoeld als opzetje naar een grap, maar de aanwezigen waren niet onder de indruk.

De Republikeinse presidentskandidaat zei ook dat Clinton „ineens doet alsof ze katholieken niet haat”, waarmee hij doelde op gehackte e-mails waarin ze kritisch is op hooggeplaatste personen die het katholicisme zien als het politiek meest geaccepteerde geloof. Die opmerking had hij beter voor zich kunnen houden, want er klonk boegeroep vanuit de zaal. Dat is zeer ongebruikelijk tijdens een beleefde avond als deze.

Trump kreeg de zaal wel aan het lachen met een grap over de vijandigheid tussen de twee presidentskandidaten. „We kunnen best beleefd zijn”, zei Trump. „Op weg naar het podium liep Hillary tegen me aan en zei: ‘Pardon’’ Ik zei vervolgens heel beleefd: ‘Daar praten we over als ik president ben.’”

Clinton

Clinton wist een lach op het gezicht van haar publiek te ontlokken door te beginnen met een grapje over zichzelf. „Ik heb een pauze van mijn schoonheidsrituelen genomen om hier te zijn. En daar hebben jullie geluk mee, want normaal vraag ik een stuk meer voor toespraken zoals deze”, zei ze. Daarmee doelde ze op door Wikileaks gepubliceerde e-mails waaruit blijkt dat ze veel geld kreeg voor toespraken van bankiers.

Vervolgens moest Trump het ontgelden. „Het is ongelooflijk dat ik hier naast Donald mag staan. Ik had niet verwacht dat hij vanavond akkoord zou gaan met een vreedzame overdracht van de macht.” Daar kon de Republikein wel om lachen, die tijdens het laatste debat niet kon zeggen of hij de uitkomst van de verkiezingen van 8 november zal respecteren.

De Democrate bracht de denigrerende uitspraken van Trump jegens vrouwen ook ter sprake, door te verwijzen naar het Vrijheidsbeeld. „Donald kijkt naar het beeld en geeft haar een vier, misschien een vijf als ze die fakkel wegdoet en haar haar wat leuker opsteekt.”

Kardinaal Dolan van New York zat tussen Clinton en Trump in. Foto: ANP

Na de toespraken schudden de kandidaten elkaar de hand, dat deden ze tijdens het debat van woensdagnacht niet. Het Al Smith Diner is vaak de laatste keer dat de presidentskandidaten voor de verkiezingen samen in het openbaar worden gezien.

Reageer op artikel:
Zure grappen Trump en Clinton tijdens benefietdiner
Sluiten