Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Nieuws 11 okt 2016 / 06:21 uur

Yolanthe zag meisjes in hokken in bordelen

Het is dinsdag Wereldmeisjesdag. Een interview met Yolanthe Sneijder – Cabau die zich met Free a Girl nu acht jaar inzet om meisjes uit de prostitutie te halen.

Wat was je reden om in 2008 met anderen stichting Stop Kindermisbruik op te richten, nu Free a Girl?

Eerder dat jaar was ik in India geweest. Om met eigen ogen te zien of de verhalen die ik had gehoord over kinderprostitutie waar zijn. Ik werd geconfronteerd met heel jonge meisjes die in bordelen in hokken werden gestopt van 1 bij 2 meter en dagelijks werden verkracht door tientallen mannen. Het was nog erger dan ik me had voorgesteld. Ik vond het zo verschrikkelijk en vond dat het moest stoppen.

Deuren intrappen

Wat doet Free a Girl precies en jij specifiek?

Free a Girl is opgericht om meisjes uit de gedwongen prostitutie te bevrijden. Dus na undercoveronderzoek trappen de bevrijdingsteams daadwerkelijk deuren van bordelen in. Nu acht jaar laten doen we veel meer. We proberen meisjes een alternatief te bieden voor de prostitutie door te investeren in onderwijs en beroepstrainingen. We hebben een programma in India gericht op jongens om hun houding en mening ten opzichte van meisjes te veranderen. Wij zetten ons verder in om daders veroordeeld te krijgen.

Yolanthe zag meisjes in hokken in bordelen
Yolanthe in de documentaire 'Sex voor 5 euro'. / Pieter van Huystee Film

Ik ben een van de oprichters en probeer waar mogelijk aandacht te vragen voor Free a Girl. Door interviews te geven, mee te werken aan tv-programma’s en het maken van documentaires. Ook doe ik mee aan fondsenwervende acties en zet ik me met mijn man Wesley (ook ambassadeur van Free a Girl) in voor benefietavonden van de stichting.

Jullie bevrijdden alleen in Azië al bijna 3800 meisjes. Is de ‘klus’ toch moeilijk?

Ja, het is heel moeilijk werk. De jonge meisjes die in bordelen opgesloten zitten, worden goed verborgen gehouden. Informanten en undercoveronderzoekers gaan met gevaar voor eigen leven op zoek naar de slachtoffers. Met voldoende bewijs volgt er samen met de politie een inval. Het aantal veroordelingen is echter laag.

Schending rechten

Hoe ernstig zou je de situatie op jullie aandachtsgebied in de wereld willen noemen?

Heel ernstig. Ieder meisje dat in een bordeel wordt gezet, weggerukt bij haar ouders en verkracht door meerdere mannen per dag is een hele grove schending van de rechten van het kind. Het is echter moeilijk om in te schatten hoeveel meisjes het betreft, maar ik denk miljoenen.

Kun je een concreet voorbeeld geven van een ernstige situatie die je in de wereld met eigen ogen hebt gezien?

Ik heb een meisje gesproken dat haar eigen bordeelhokje in de fik had gestoken om te kunnen ontsnappen. Ze had ernstige brandwonden, maar ze heeft het gered en is nu vrij. Hoe wanhopig moet je zijn om zoiets te doen…

Je bent in 2014 naar Brazilië geweest. Wat kun je over die reis vertellen?

Ik heb daar de projecten bezocht van Free a Girl en meegewerkt aan een documentaire Sex voor 5 euro. De situatie in de favela’s vond ik zeer shockerend. Er zijn veel volwassenen verslaafd aan de crack en zij verkopen hun kinderen voor seks. De meisjes zijn de dupe. Zij moeten hun lichaam verkopen voor hun vriendje of voor hun ouders.

Yolanthe zag meisjes in hokken in bordelen
Foto: Robert Vos | ANP

Hoe grijpen de dingen die je ziet je aan?

Ik vind het wel heel moeilijk, zeker nu ik zelf ook moeder ben. Maar ik vind het fijn dat ik met Free a Girl echt iets kan doen.

Het zou je dochter zijn…

Kan Free a Girl het verschil maken of geldt: elk meisje dat is geholpen is er weer één?

Als we niets doen, weten we zeker dat er niets verandert. En inderdaad, ieder meisje is er een. Het zou jouw dochter maar zijn.

Donatieactie

Dinsdag, op Wereldmeisjesdag, wordt opgeroepen een donatie te doen voor Casa de Betânia. Yolanthe: „Dit is een opvanghuis voor zwangere meisjes in een van de gevaarlijkste favela’s van Fortaleza in Brazilië. Deze meisjes staan er alleen voor. Het is belangrijk dat ze tijdens hun zwangerschap goede psychische en medische begeleiding krijgen en uit de wereld van geweld en seksuele uitbuiting stappen. Ik heb een meisje ontmoet dat tot een dag voor haar bevalling haar lichaam nog verkocht op straat. Dat kan en mag niet!” Casa de Betânia is nu gesloten en kan met donaties worden heropend. Informatie: www.freeagirl.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Yolanthe zag meisjes in hokken in bordelen
Sluiten