Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 4 okt 2016 / 06:50 uur

Woede bij ING België vanwege ontslaggolf

De bank ING gaat in de komende jaren schrappen. Niet alleen in Nederland, waar 2.500 mensen hun werk zullen kwijtraken, maar ook in België. Bij onze Zuiderburen verdwijnen er binnen nu en vijf jaar 3.500 banen en dat terwijl het bedrijf vorig jaar 1,1 miljard euro winst maakte.

De cijfers voor 2016 zijn vooralsnog niet minder rooskleurig. Het eerste halfjaar leverde de bank een winst op van 0,6 miljard euro. Toch kregen de medewerkers te horen dat er een ontslaggolf aankomt. „Dit is een noodzakelijke ingreep om de toekomst van de bank veilig te stellen”, zo tekent Het Laatste Nieuws op uit de mond van Rik Vandenberghe, de algemeen directeur van ING België.

Te weinig gedigitaliseerd

Een van de voornaamste redenen voor het schrappen van de banen, is dat er in België nog te weinig gedigitaliseerd is bij ING. De bank wil het aantal kantoren terugdringen van 1.200 naar 600. Ter vergelijking, Nederland kent op dit moment nog maar 244 ING-kantoren.

In België voelen de werknemers zich ondanks die verklaring behoorlijk gepiepeld. ING België keerde in de voorbije vijf jaar liefst 7,2 miljard euro uit aan het Nederlandse moederbedrijf en dat dividend zal in de komende jaren alleen maar toenemen, zo is de verwachting. Door het schrappen van de duizenden banen neemt de rendabiliteit en het winst per aandeel alleen maar toe. Wat verder een tik tegen het zere been is, is dat Ralph Hamers (algemeen directeur van ING Groep) vorig jaar 28 procent loonsverhoging kreeg. Een toename van 360.000 euro.

Premier in actie

Zelfs de premier van België, Charles Michel, heeft al aangekondigd met ING om de tafel te willen over de aangekondigde ontslaggolf. „We moeten er alles aan doen om de sociale schade te beperken”, vertelt de Waalse politicus.

De Belgische vakbonden hebben desondanks al aangekondigd niet meer in gesprek te willen met ING en lijken de taskforce die de premier wil opstellen ook niet af te willen wachten. Zij roepen de werknemers op om komende vrijdag te gaan staken. Op het hoofdkantoor van ING België in Brussel werden maandag ook al enkele spandoeken gehangen met teksten als ‘ING, shame on you!’

Nederlandse vakbonden

In Nederland reageren de vakbonden iets gereserveerder op de aangekondigde 2.500 ontslagen. „Dit is een rationele en sterk strategisch gedreven reorganisatie”, zo begint CNV-bestuurder Ike Wiersinga tegen de NOS. „Maar het werken bij en met een bank draait ook om vertrouwen en emotie. Of de klanten hier beter van worden is nog maar de vraag en voor de medewerkers is het al helemaal niet goed.”

FNV-bestuurder Gerard van Hees snapt de keuze met het oog op de digitalisering. Toch vindt hij de situatie twijfelachtig. „ING investeert nu 800 miljoen euro, waardoor er banen kunnen verdwijnen. In die zin is het een wrange investering.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Woede bij ING België vanwege ontslaggolf
Sluiten