Rens Oving
Rens Oving Nieuws 12 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

Waarom Clinton en Trump nog kans maken (2)

Op 8 november gaan de Amerikanen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Tot die tijd zet Metro op een rij waarom Donald Trump en Hillary Clinton nog kans maken op de overwinning. Wie krijgt uiteindelijk de sleutelbos van Barack Obama?

Clinton gaat winnen, want…

Ze stevent af op een monsteroverwinning. In bijna alle ‘Swing States’, die door een Democraat of een Republikein gewonnen kunnen worden, is Hillary Clinton aan de winnende hand. Meer dan goed nieuws, want ze hoeft er maar een paar echt te winnen om president te worden.

Verder wordt er nauwelijks nog over Clinton gepraat. De Amerikaanse media hebben het zo druk met Trump, die maar wild om zich heen blijft slaan, dat Clinton er bekaaid vanaf komt.

Meer kan Clinton, die nu niet echt empathisch en onomstreden genoemd kan worden, zich niet wensen. Zolang haar tegenstander zijn eigen graf graaft, hoeft zij weinig te doen.

The New York Times, die op basis van alle peilingen elke dag een voorspelling doet wie de verkiezingen gaat winnen, geeft Clinton inmiddels 88 procent kans. Als ze tot 8 november geen uitglijders maakt, zich staande houdt in het laatste debat en haar boodschap over de gevaarlijke Trump blijft herhalen, lijkt de winst haar nauwelijks meer te kunnen ontgaan.

Trump gaat winnen, want…

Julian Assange is nog niet klaar met lekken en hij is vastbesloten om Donald Trump aan de zege te helpen. De oprichter van Wikileaks heeft plechtig beloofd om gehackte e-mails van Hillary Clintons campagneteam naar buiten te blijven brengen.

Die hulp heeft Trump hard nodig. Zelden stond een presidentskandidaat er een maand voor de verkiezingen zo slecht voor. Trump heeft veel vrouwen van zich vervreemd door vieze taal uit te slaan en dat weg te wuiven als ‘kleedkamerpraat’. In landelijke peilingen is Trump onder de 40 procent gedoken.

Daar staat tegenover dat de meeste Amerikanen nog steeds niet echt warmlopen voor Hillary Clinton. Een nieuw schandaal zou de race zomaar weer helemaal open kunnen gooien. Dat is precies wat Julian Assange, met zijn Wikileaks, heeft aangekondigd te willen doen.

In de e-mails die Wikileaks tot nu toe naar buiten bracht, zat weinig informatie die de race lijkt te gaan beïnvloeden, maar Assange heeft meer beloofd. In een campagne die zo onvoorspelbaar is als dit jaar, is alles nog mogelijk, ook de winst van Donald Trump.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Waarom Clinton en Trump nog kans maken (2)
Sluiten