Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 27 okt 2016 / 07:28 uur

Vragen rond koning: wel of geen belastingcompensatie

Het kan wel eens een lastige dag worden voor premier Mark Rutte. Donderdag moet hij in de Kamer tekst en uitleg geven over de begroting van de koning. Kamerleden zullen hem vooral vragen gaan stellen over de mogelijke belastingcompensatie voor de koning. Wat is er precies aan de hand?

Compensatie voor belasting

Eerder deze maand kwam naar buiten dat de vorst dan wel belasting moet betalen, maar dat hij hiervoor flink wordt gecompenseerd. RTL legde beslag op staatsgeheime documenten uit de periode 1969-1973, toen koningin Juliana op de troon zat. De Oranjes moesten toen belasting gaan betalen, maar werden daar flink voor gecompenseerd, zo blijkt uit de documenten.

Die compensatieregeling gold niet alleen voor koningin Juliana, maar ook voor de vorsten daarna. Ook koning Willem-Alexander zou compensatie krijgen voor de betaalde vermogensbelasting. De Oranjes zouden de afgelopen 42 jaar in totaal 7 miljoen euro compensatie hebben ontvangen. De huidige Tweede Kamer was daar niet van op de hoogte en reageerde vol onbegrip. Premier Rutte beloofde onderzoek te doen.

Premier Mark Rutte. Foto: ANP.

Een paar dagen later kwam naar buiten dat koning Willem-Alexander en zijn voorganger, de huidige prinses Beatrix, niet op de hoogte waren van de belastingcompensatie. „Net als ik willen zij graag zo snel mogelijk weten hoe dit precies zit”, stelde Rutte.

‘Geen bewijs’

Woensdag verklaarde de premier dat hij geen bewijs heeft gevonden dat de koning en zijn voorgangers compensatie kregen, maar dat hij de zaak wel verder liet onderzoeken. Extra pijnlijk is dat RTL diezelfde middag nog de documenten openbaarde waaruit blijkt dat er in de jaren ’70 wel degelijk een deal is gesloten over een compensatie.

De Kamer zal de premier donderdag dan ook het vuur aan de schenen leggen. Tijdens de begrotingsbehandeling zal het ook gaan over de hoogte van de uitkering die prinses Amalia krijgt als ze achttien jaar wordt. Ze krijgt dan een toelage van 250.000 euro per jaar, plus 1,2 miljoen euro voor privépersoneel en onkosten. Een deel van de Kamer vindt dat te gortig.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vragen rond koning: wel of geen belastingcompensatie
Sluiten