Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 5 okt 2016 / 13:50 uur

Voor deze zwaar mishandelde dieren liep het goed af

In Noordbeemster werd dit weekend een paard met scherpe objecten bewerkt in de wei. Een vreselijke vorm van dierenmishandeling waarvan de beelden nog lang op je netvlies blijven staan. De inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) zien veel van dit soort leed. Ze maakten een top 6 van de meest indrukwekkende zaken die zij tegenkwamen, mét beelden van een goede afloop.

Djuna

Djuna was een van de pups die vermagerd en verwaarloosd werden gevonden in een vieze donkere schuur. Zonder eten en drinken, tussen de stinkende uitwerpselen en gescheiden van hun ouders. De ribben van de pups waren duidelijk zichtbaar, ze hadden ingevallen flanken en uitstekende heupbeenderen. Uitwerpselen plakten aan hun poten en vacht.

Inspecteur Ed bracht ze met spoed naar de dierenarts. „Voor de vader van Djuna kwam de hulp te laat”, vertelt hij. „Hij was stervende. En toch kwispelde hij. Ik ben heel wat gewend, maar dat raakte me.” Djuna woont nu bij een familie, samen met een andere herder, waar ze helemaal op haar plek is.

Djuna nu:

Renzy

Renzy deed zijn behoeften in huis, want zijn baas had geen zin om hem uit te laten. Als dank werd hij zonder eten en drinken opgesloten in een douchecabine. Renzy was extreem mager, had ontstoken tandvlees, doorligplekken op zijn heup en overal kale plekken en wondjes.

De inspecteur die hem aantrof, haalde hem meteen weg om elders op te knappen. Na drie weken ging het al een stuk beter met hem. Nadat hij voldoende was hersteld, vond hij een nieuw thuis. Volgens de nieuwe baas is Renzy „een makkelijk, vrolijk, lief en aanhankelijk manneke” geworden.

Renzy na drie weken:

140 kittens

Ontstoken ogen, oormijt, chronische diarree en bezaaid met vlooien. Zo werden 140 katten in één woning aangetroffen. Wat ooit goedbedoeld was begonnen met een paar zwerfkatjes, bleek nu volledig uit de hand te zijn gelopen. De kattenbakken waren smerig, de stank ondraaglijk en de dieren hadden allerlei ziekten, van kattenaids tot niesziekte.

135 katten werden verwijderd uit deze onhoudbare situatie. De bewoners mochten de dieren zelf in de reismanden zetten om de stress voor beide partijen te verminderen. Bij de achtergebleven vijf gaan de inspecteurs nog geregeld langs. Met de katten gaat het al veel beter.

Brilkaaiman

Kaaimannen gedijen het beste bij een omgevingstemperatuur van zo’n 25 graden. De brilkaaiman die gevonden werd in de kelderkast van een woning moest het doen met 12 graden. De eigenaar had een kuip met koud water ingegraven en daar een plastic zeil in gelegd, zonder warmtelampen.

Deze kaaiman was nog maar 90 centimeter, maar kan doorgroeien tot een dier van 2 meter en 50 kilo. Hij, en nog meer exotische dieren die in ongeschikte verblijven werden gehouden, zijn meteen overgebracht naar een gespecialiseerde opvang. Ze zitten er nu „warmpjes bij”.

Verzwakt paard

De inspecteur trof negen verwaarloosde paarden aan in een rommelige, slecht omheinde weide. Ze hadden last van hun hoeven en sommigen waren ondervoed. Een paard had een grote bult in de nek. De eigenaar weigerde iets aan de situatie te doen, maar na herhaaldelijk aandringen van de inspecteur en politie en het dreigen met boetes schakelde hij uiteindelijk de dierenarts in.

Het merendeel herstelde snel met uitzondering van het paard met de bult. De arts wilde opgeven, maar dankzij een doortastende inspecteur werd de behandeling toch voortgezet. Inmiddels staat het paard in een mooie weide en is helemaal opgeknapt.

Het paard nu:

Boef

Boef werd vastgebonden aan de verwarming in de keuken gevonden. Hij was broodmager en zijn spieren waren weg. „Hij leek zich aan zijn lot te hebben overgegeven”, vertelt de inspecteur die hem vond. Desondanks was hij enthousiast en alert. Boef woog nog maar 10,5 kilo, terwijl 25 kilo is normaal voor een Mechelse herder.

De baas zag in dat het zo niet langer kon en deed afstand van hem. Boef was niet opgevoed. Met zijn anderhalf jaar vertoonde hij nog steeds puppygedrag. Ook was hij amper buiten geweest. Inmiddels heeft Boef een geduldige baas gevonden die goed voor hem zorgt.

Boef (nu Barry) bij nieuwe baas:

Reageer op artikel:
Voor deze zwaar mishandelde dieren liep het goed af
Sluiten