Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 24 okt 2016 / 09:05 uur

Vier jaar gegijzeld door piraten: ‘We aten ratten’

Ruim vier jaar lang werden ze onder erbarmelijke omstandigheden gegijzeld door Somalische piraten, de 26 bemanningsleden van Taiwanese vissersboot. Hoe overleef je dan? Door alles te eten wat er voor je handen komt, vertelt een van de gijzelaars tegen de BBC.

Ratten gekookt

De gijzelaars werden als dieren behandelt stelt Arnel Balbero, een van de mannen die afgelopen weekend werden vrijgelaten nadat er 1,5 miljoen dollar losgeld zou zijn betaald. Ze kregen een klein rantsoen water en slecht te eten. Ze wisten te overleven door simpelweg alles wat voor hun handen kwam op te eten.

„We aten alles, ook wat we niet lusten. Als je honger hebt, eet je het”, aldus Balbero. „We aten ook ratten, we hebben ze gekookt.”

Drie gijzelaars overleden

De vissers werden in maar 2012 gegijzeld. Daarbij kwam een van de bemanningsleden om het leven. Twee anderen werden ziek in de ruim vier jaar durende gijzeling, en overleden daaraan. Volgens John Steed van de Amerikaanse organisatie Oceans Beyond Piracy zijn de mannen die de gijzeling hebben overleefd in een redelijke conditie, gezien de situatie waarin ze hebben gezeten. Dat meldt The Guardian.

Piraterij rond de Somalische kust was jarenlang een groot probleem, maar dat is fors afgenomen sinds onder meer de NAVO rond Somalië is gaan patrouilleren. Sinds 2012 zou geen enkel handels- of vissersschip meer zijn gegijzeld. Er zijn nog wel plezierzeilers gekidnapt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vier jaar gegijzeld door piraten: ‘We aten ratten’
Sluiten