Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 27 okt 2016

Vier jaar celstraf voor aanslag op moskee

De rechtbank heeft vijf mannen veroordeeld tot een celstraf van vier jaar voor een aanslag op een moskee in Enschede. Ze gooiden in februari dit jaar molotovcocktails naar de moskee, waar op dat moment zo’n veertig mensen binnen zaten. De brand die ontstond, kon snel worden geblust – er raakte gelukkig niemand gewond.

Volgens de rechtbank hebben de mannen een terroristische aanslag gepleegd. Het doel van de actie was om de gemeente Enschede en moslims angst aan te jagen, om op die manier te voorkomen dat er een azc in de stad zou komen.

Racistische afbeeldingen

De verdachten namen voor de aanslag al deel aan verschillende demonstraties. Ze zouden deel uitmaken van een protestgroep met de naam Dutch Self Defence Army.

De mannen jutten elkaar op via WhatsApp, zo bleek uit de rechtszaak. In de gesprekken werden racistische afbeeldingen naar elkaar gestuurd. Zo zijn er afbeeldingen gevonden van Adolf Hitler, met het bijschrift „Hitler approves”, en van een schoonmaakmiddel waar „Marokkanen verwijderaar” bij stond. De mannen stuurden ook een foto van een negroïde persoon die is aangereden met een auto, waar „nu zit er godverdomme negerbloed aan m’n lak” onder stond.

Spontaan idee

In de groepsapp werd afgesproken om elkaar op de bewuste 27 februari 2016 te ontmoeten bij een van de mannen. Er zouden daar afspraken worden gemaakt voor een bijeenkomst van Dutch Self Defence Army in Amersfoort. Op een gegeven moment kwamen dreigbrieven die naar moskeeën door het hele land zijn verstuurd ter sprake.

Toen ontstond het idee om een aanslag te plegen met molotovcocktails. Eén van de mannen had nog lege flessen staan, die direct werden opgehaald. Gezamenlijk maakten de mannen de brandbommen, waarna ze naar de moskee reden.

Feestend op foto

Het leek erop dat er mensen aanwezig waren: er brandde licht, en er stonden auto’s en fietsen geparkeerd. Drie van de mannen stapten uit de auto, twee anderen reden terug naar huis. De drie liepen tot de omheining van de moskee, waar ze de molotovcocktails probeerden aan te steken. Dat lukte bij twee brandbommen – die gooiden ze naar de moskee, waarna ze wegrenden.

Binnen werd de aanslag per toeval ontdekt: er stond een raam open, en er vloog een brandend deeltje naar binnen. Daardoor kon de brand die buiten op het grasveld woedde, snel worden uitgetrapt. Dat had anders kunnen aflopen: er stond vlakbij een hoge haag, en er stond ook een aanbouw met een bitumen dak, dat erg brandbaar is.

De verdachten ontmoetten elkaar na de aanslag weer. Ze maakten een foto: ze stonden er proostend en feestend op.

Geringe intelligentie

De advocaat van de mannen probeerde te voorkomen dat zijn cliënten voor een terroristische aanslag veroordeeld zouden worden. Hij voerde aan dat de aanslag knullig was uitgevoerd, en dat de mannen een „geringe intelligentie” hebben. De rechtbank ging daar niet in mee: hoe de aanslag is uitgevoerd, zegt niets over het motief. Wel zijn deze punten meegenomen in de strafmaat.

Een deel van de straf die de daders kregen, is voorwaardelijk. Het gaat bij vier mannen om één jaar, bij de vijfde dader is twee van de vier jaar celstraf voorwaardelijk. Onderdeel van de voorwaarden is dat de mannen geen contact met elkaar mogen hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vier jaar celstraf voor aanslag op moskee
Sluiten