Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 14 okt 2016 / 07:02 uur

Video: tijger Caruso ondergaat operatie aan hoektand

Met zijn 137 kilo en enorme lichaam is de Siberische tijger Caruso een bijzondere tandartspatiënt. Het was dan ook een hele operatie om het roofdier in een Friese opvang onder narcose en op de behandeltafel te krijgen en hem te verlossen van een verrotte hoektand.

Wie rondrijdt in de omgeving van het Friese Nijeberkoop ziet veel vee, boerderijen en verstrekkende landerijen. Dat er tussen deze oer-Hollandse uitzichten ook een opvang voor exotische dieren zit, is minder bekend. Opvangcentrum Felida verzorgt leeuwen, tijgers en luipaarden die wegens omstandigheden niet meer in dierentuinen of circussen kunnen wonen. De dieren worden tot aan hun dood verzorgd of, als ze het fysiek aankunnen, vervoerd naar het Zuid-Afrikaanse Lionsrock, een reservaat voor katachtigen.

Geen kik

De 9-jarige Caruso is in een dierentuin geboren, maar wegens ruimtegebrek moest hij al snel verkassen naar een circus. Ook daar moest hij weg, en zo kwam hij twee jaar geleden in Nijeberkoop terecht. Dat hij een slecht gebit heeft, was al langer bekend. Bij een eerdere controle bleek al dat zijn rechterhoektand helemaal verrot was.

Dit zorgde voor een fikse ontsteking in zijn holtes, maar toch gaf Caruso geen kik. „Het vervelende is dat grote katten en dus ook tijgers het niet laten merken als ze zich niet goed voelen” vertelt Barbara van Genne van Vier Voeters, de organisatie die het opvangcentrum in 2013 overnam. „Zwakte in de natuur kunnen ze zich natuurlijk niet permitteren.”

Verdoving

Vier Voeters riep daarom de hulp in van tandheelkundig dierenarts Marnix Lamberts, die Caruso onderzocht. De conclusie: de hoektand moest eruit. Een ogenschijnlijk simpele ingreep, maar wel een die de nodige voorbereiding vereist. Zo kon Lamberts pas op de operatietafel een scan maken die hem vertelde wat er precies mis was met het gebit van Caruso.

Het spannendste was echter de verdoving, iets waarvoor Lamberts hulp kreeg van de Duitse dierenarts Frank Göritz, van het Leibniz-Institut für Zoo- und Wildtierforschung (IZW) in Berlijn. „De narcose is altijd een heel precieze procedure, vooral bij grote katten”, vertelt Göritz tijdens de operatie. „Als je te weinig geeft, kan hij wakker worden, daar wordt niemand blij van. Maar als hij te diep onder narcose wordt gebracht, kan hij problemen krijgen met zijn vitale organen of zelfs overlijden. Gelukkig gaat het tot nu toe goed.”

Foto: Felida Big Cats

Duw- en trekwerk

Het is niet de eerste keer dat de wilde dieren in het opvangcentrum naar de tandarts moeten. De leeuwen en tijgers worden regelmatig gecheckt. Toch kijken de vrijwilligers in het kleine centrum een beetje gespannen toe, vanachter een glazen wand. Caruso wordt goed in de gaten gehouden door assistenten, terwijl Lamberts met beleid de hoektand eruit trekt.

Na iets meer dan anderhalf uur duw- en trekwerk ligt-ie er: een 10 centimeter lange bebloede hoektand. Caruso ligt in het binnenverblijf bij te komen. „Hij moet een weekje wat kalmer aan doen niet al te veel stoere mannendingen uithalen”, lacht Lamberts. „Hij hoeft hier niet achter z’n eigen wild aan te rennen, dus een hoektand meer of minder is niet direct een probleem.”

De boosdoener. Foto: Jeanine Noordermeer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Video: tijger Caruso ondergaat operatie aan hoektand
Sluiten