Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 31 okt 2016 / 18:10 uur

Vermiste oorlogsheld na 71 jaar doodverklaard

Al sinds 1945 wordt Raoul Wallenberg vermist, maar pas nu wordt de Zweedse diplomaat formeel doodverklaard door zijn eigen land. De Zweedse overheid maakte dat maandag officieel bekend, zodat nu zijn financiële nalatenschap afgehandeld kan worden door de belastingdienst.

Wallenburg werd geboren in 1912 en zou inmiddels dus 104 jaar oud zijn. Hij vervulde een grote rol in de Tweede Wereldoorlog in Boedapest, waar hij in juli 1944 arriveerde en duizenden levens wist te redden. Dankzij omkoping en het verstrekken van valse identiteitsbewijzen werden duizenden Joodse Hongaren niet gedeporteerd.

Begin 1945 werd hij echter gevangen genomen door de Sovjet-Unie, waarna hij snel van de radar verdween. In juli 1947 werd hij al eens doodverklaard door de Sovjet-Unie, maar omdat er mensen waren die beweerden hem toch nog gezien te hebben, werd die verklaring nooit officieel. Volgens de krant Expressen is zijn officiële sterfdatum nu opgeschreven als 31 juli 1952.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Metro bezorgt je iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun. 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Vermiste oorlogsheld na 71 jaar doodverklaard
Sluiten