Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 11 okt 2016 / 06:19 uur

Vaak geen wachtwoord voor wifi in huis

Eén op de tien Nederlanders heeft zijn wifinetwerk thuis niet met een wachtwoord beveiligd. Velen zijn er namelijk van overtuigd dat dit geen enkel probleem is.

Maar dat is onzin. Het gebruik van wifi zonder wachtwoord is linke soep. „Veel mensen zien over het hoofd dat een wachtwoord het slot is op de poort naar heel veel belangrijke persoonlijke gegevens,” zegt Marjolijn Bonthuis van Alert Online.

Moeilijk te onthouden

„Een goed wachtwoord is voor elke site, account of app uniek, bestaat uit veel verschillende karakters en is daardoor moeilijk te onthouden.”

Buitenshuis logt één op de vijf Nederlanders in op openbare netwerken. Oók als daar geen wachtwoord voor nodig is. Ook hierbij leeft weer het misverstand dat dit wel veilig is.

Cybercriminelen hebben echter binnen mum van tijd toegang tot apparaten die gebruikmaken van een openbaar netwerk waarvoor inloggen niet nodig is.

Wachtwoordkluisje

„Veilig omgaan met je wachtwoorden is wél cruciaal voor je online veiligheid”, zegt Bonthuis. „En omdat je verschillende ingewikkelde wachtwoorden moet aanmaken raad ik iedereen aan voor een digitaal wachtwoordkluisje te kiezen. Niemand wil toch dat zijn persoonlijke gegevens in handen komen van cybercriminelen?”

Steeds meer mensen beginnen voor zichzelf. Maar deze zzp’ers zijn vaak ook veel te laks met hun gegevens online. Ruim één op de tien maakt nooit een back-up van zijn data. De reden hiervoor is simpelweg dat zij daar nooit over hebben nagedacht.

Back-ups

Ook binnen grotere organisaties is er reden tot zorg. Eén op de tien werknemers stelt dat er door henzelf en hun organisatie nooit back-ups van digitale bedrijfsgegevens wordt gemaakt.

Dat blijkt uit het onderzoek ‘Cybersecurity awareness en skills in Nederland’ dat is uitgevoerd in het kader van de campagne Alert Online. Hiermee nemen zelfstandigen en organisaties een groot risico, want bij een ransomware-aanval kunnen zij met een recente back-up de schade beperken.

Gegijzeld

„Ransomware is een snel toenemende vorm van cybercrime. Het virus gijzelt je computer door bestanden ontoegankelijk te maken en geeft deze pas vrij als je losgeld hebt betaald”, zegt Bonthuis.

De kans dat het organisaties overkomt, is veel groter dan men denkt. Onlangs overkwam het de gemeente Dronten nog.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vaak geen wachtwoord voor wifi in huis
Sluiten