Inge Schouten
Inge Schouten Nieuws 5 okt 2016 / 14:39 uur

Universiteit Leiden helpt vluchteling-student op weg

Leidse vluchteling-studenten kunnen vanaf donderdag terecht bij een ontmoetingsplek geopend door Universiteit Leiden. Zij kunnen hier vergaderen, vragen stellen over het Leidse studentenleven, sociale contacten opdoen en natuurlijk studeren.

De universiteit wil met deze universitaire Meeting Point, gevestigd in het studentencentrum Plexus, vluchteling-studenten helpen om goed te integeren in het academische studentenleven. „Het is voor hen ongelooflijk moeilijk om hun plek te vinden. Wij vinden het belangrijk dat ze niet ontheemd raken”, vertelt een woordvoerder tegen Omroep West.

Huiskamer

De ruimte is ingericht als huiskamer om een bezoekje zo informeel en laagdrempelig mogelijk te maken. Er lopen een medewerkers van de universiteit rond aan wie vragen gesteld kunnen worden. Vluchteling-studenten kunnen aan hen alles vragen, of het nu gaat om de Nederlandse taal, gezellige kroegen of de inschrijving bij een studentenhuis. Als de universiteitsmedewerker geen antwoord kan geven, dan verwijst hij de student door naar de studentenpsycholoog, de studieadviseur, de studentendecaan of bijvoorbeeld de gemeente.

Aan Universiteit Leiden studeren ongeveer 150 vluchtelingen. Naar verwachting zal dit aantal de komende jaren stijgen. De ontmoetingsplek moet het voor hen makkelijk maken om zich thuis te voelen in de stad en op de universiteit.

Frustratie

De derdejaarsbiologiestudent Lesage Munyemana bedacht de Meeting Point. Hij sloeg zelf op de vlucht voor de burgeroorlog in Congo waarna enkele ‘frustrerende jaren in asielzoekerscentra’ volgden, zo vertelde hij tijdens de opening van het academisch jaar. Toen zijn papieren in orde waren, kon hij gaan studeren en een ‘echt leven’ beginnen.

Het integreren in het studentenleven was niet makkelijk. Munyemana miste steun tijdens zijn studie. „Hoe getalenteerd en gemotiveerd vluchtelingen ook kunnen zijn, het is niet makkelijk. Zij hebben alles achter zich moeten laten. Dit kan leiden tot heimwee en de studievoortgang belemmeren.” Hij hoopt dat vluchteling-studenten in de Meeting Point sneller de hulp krijgen die zij nodig hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Universiteit Leiden helpt vluchteling-student op weg
Sluiten