Steven Musch
Steven Musch Nieuws 4 okt 2016 / 09:55 uur

Turkije ontslaat meer dan 12000 agenten

Kort na het verlengen van de noodtoestand met drie maanden, kondigden de Turkse autoriteiten de schorsing van 12.800 agenten aan. Dat meldt persbureau Reuters. De agenten zouden in verband zijn gebracht met Gülen, die volgens Erdogan verantwoordelijk is voor de coup die in juli plaatsvond.

Er zouden onder andere 2523 commandanten geschorst zijn en 37 mensen op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het totale aantal ontslagen agenten vertegenwoordigt zo’n 5 procent van de gehele politiemacht.

Noodtoestand

President Erdogan heeft sinds de coup al meer dan 100.000 mensen ontslagen, waaronder militairen, ambtenaren, rechters en politieagenten, en meer dan 32.000 mensen zijn opgepakt. De noottoestand die van kracht is sinds de coup van juli zou aflopen op 19 oktober, maar is dinsdag verlengd met drie maanden.

De noodtoestand geeft Erdogan de mogelijkheid om beslissingen te nemen zonder dat het Turkse hooggerechtshof erop toeziet. Mensenrechtengroepen vrezen dat hij de noodtoestand wil gebruiken om zijn tegenstanders uit te schakelen.

Gülen-beweging

Turkije heeft al verschillende keren geëist dat de Verenigde Staten Gülen, een islamgeleerde die al sinds 1999 als balling in de VS leeft, uitlevert. Maar de VS weigeren daar gehoor aan te geven en hebben al verschillende keren gezegd dat Erdogan eerst met bewijs moet komen dat Gülen achter de mislukte staatsgreep zat.

Gülen steunde voorheen de AKP-partij van Erdogan, maar schaarde zich in 2013 achter de demonstranten, die zich onder andere op het Täksimplein in Istanbul tegen het autoritaire beleid van Erdogan uitspraken. Sindsdien zijn Erdogan en Gülen gebrouilleerd geraakt. Kort na de mislukte staatsgreep gaf de Turkse president de schuld aan Gülen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Turkije ontslaat meer dan 12000 agenten
Sluiten