Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 26 okt 2016 / 14:29 uur

Trump: Clinton leidt ons naar Derde Wereldoorlog

Het laatste debat is inmiddels achter de rug, maar dat betekent niet dat de strijd om de stemmen van de Amerikaanse kiezers al is gestreden. Hillary Clinton en Donald Trump zijn daarom nog druk bezig om de Amerikaanse bevolking van hun eigen kunnen te overtuigen, maar vooral om de ongeschiktheid van de tegenstander te bewijzen.

Derde Wereldoorlog

„Ze heeft geen plan voor Syrië en met haar kom je in de Derde Wereldoorlog terecht”, aldus Trump over Clinton. Het moge duidelijk zijn dat de Republikein het niet eens is met de plannen van zijn tegenstander om een no-flyzone in te voeren in Syrië. Dit zou namelijk kunnen leiden tot een confrontatie met Rusland en dat is volgens Trump een groot probleem: „Rusland is een kernmacht. Het is ook een land waar de wapens functioneren, in tegenstelling tot andere landen, die enkel praten.”

Het campagneteam van Clinton kwam al snel met een reactie op de uitspraken van Trump: „Hij praat Poetin na en speelt in op de angsten van de Amerikanen. Dat terwijl hij weigert om een eigen plan op tafel te leggen om IS te verslaan of om de humanitaire crisis in Syrië te bedwingen.”

Democratie

In het derde en laatste debat ging Trump flink onderuit door geen uitspraken te willen doen over of hij de uiteindelijke verkiezingsuitslag zou accepteren. Tijdens de publieke bijeenkomst in Florida kwam dit onderwerp bij beide kanten aan bod. Clinton gaf aan dat Amerika eerlijke verkiezingen kent en de overdracht van macht op een vredige wijze hoort te gaan. „In Amerika zeggen we niet ‘we houden je in spanning’ over het respecteren van een verkiezingsuitslag”, aldus Clinton.

Trump sloeg deze aanval echter van zich af door te beweren dat Clinton juist de persoon was die de democratie bedreigt. „Echte verandering begint bij het verwijderen van corruptie in Washington, waarvan er genoeg is. En geloof mij mensen, ik zeg het al lange tijd, het systeem is gemanipuleerd.”

Trump: 'Clinton leidt ons naar Derde Wereldoorlog'
Foto: ANP

‘Obama is net zo slecht als Clinton’

In de verkiezingsstrijd is Barack Obama een krachtige partner voor Clinton gebleken en dat is Trump niet ontgaan. De Republikeinse kandidaat heeft zijn pijlen dan ook op de huidige president gericht. Volgens Trump was Obama op de hoogte van het mailgedrag van Clinton en daarom riep hij op tot een onderzoek naar de rol van de president hierin. „Hij is net zo slecht als zij is”, aldus Trump.

Daarnaast heeft Trump al diverse malen geprobeerd aan te tonen dat Obama geen goede president is. Zo zou Obama’s zorgplan te duur zijn en gaf Trump aan dat al zijn werknemers „grote problemen ondervinden met Obamacare.” Maandag werd hij gesteund in zijn argument toen het nieuws naar buiten kwam dat de premies voor verzekeringen via deze Affordable Care Act flink duurder gaan worden. Volgens Trump is het dan ook gedaan met Obamacare.

‘We staan achter’

Het is echter maar de vraag of de aantijgingen aan het adres van Clinton en Obama nog vruchten gaan afwerpen. In de laatste polls lijkt Clinton namelijk afstand te nemen van de Republikein. Zelfs Trumps campagnemanager, Kellyanne Conway, erkent de dip in de polls: „We staan achter”. Volgens Conway komt dit door de campagnes van andere personen. „Ze heeft een voormalige president, haar man, die campagne voor haar voert”, stelt Conway. „De huidige president, de first lady en vice-president voeren eveneens voor haar campagne en zij zijn allemaal populairder dan zij ooit mag hopen te zijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Trump: Clinton leidt ons naar Derde Wereldoorlog
Sluiten