Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 10 okt 2016 / 14:36 uur

Tiener met omgebogen nek kan weer rechtop kijken

Een 13-jarige jongen uit centraal India die al jaren schuin naar de wereld keek, kan alles eindelijk zien zoals ieder ander mens. Met zijn hoofd recht op zijn schouders. Tot nu toe hing het hoofd van Mahendra Ahirwar in een hoek van 180 graden op zijn schouder.

Doktoren hebben de jongen nu geholpen door zijn hoofd rechtop te zetten. Ahirwar had een zeldzame aandoening. Zijn nekspieren waren zo slap dat hij zijn hoofd niet overeind kon houden. Hierdoor zag hij de wereld jarenlang schuin.

Niet staan of lopen

Doordat zijn hoofd 180 graden naar één kant hing, kon de tiener ook alleen zitten. Lopen of alleen maar staan was onmogelijk, hij had zelfs hulp nodig als hij naar het toilet wilde. Zijn leven veranderde echter rigoureus toen een onbekende omgerekend meer dan 13.000 euro doneerde voor de operatie van Mahendra.

https://twitter.com/SizinHaberiniz/status/733713176718651393

Deze onbekende was Julie Jones, een moeder van twee kinderen. Ze woont in Liverpool, bijna 6500 kilometer bij Mahendra vandaan, maar kon zijn aandoening niet aanzien. Ze las zijn verhaal online en besloot geld in te zamelen om de operatie te betalen. „Het was tragisch om foto’s van Mahendra te zien. Het enige waar ik aan kon denken was, wat als mijn zoon dit zou hebben?” Dus besloot Julie te helpen.

Mede dankzij haar hulp kan de tiener zich nu gedragen als alle andere jongens van zijn leeftijd, hij kan zelfs naar school. Zijn vader, Mukesh (41), zei tegen Daily Mail: „Het is een wonder! Hij ziet er geweldig uit, zijn nek staat recht en zijn leven is zo anders. Het brak mijn hart om hem te zien, hij balanceerde op het randje.”

De ‘nieuwe nek’ is niet alleen goed voor de fysieke gezondheid van de jongen, hij voelt zich volgens zijn vader mentaal ook veel beter: „Toen zijn nek gebogen was, was hij te verlegen om ook maar te praten. Nu voelt hij zich een normaal persoon en je kan zijn zelfvertrouwen zien groeien. Hij is nu heel blij, hij zegt dat hij het verschil voelt en hij is daar heel gelukkig mee.”

Zwakke spieren

Mahendra is niet geboren met de schuine nek, zijn botten werden op die plek slapper naarmate hij groeide. Hoe ouder de jongen werd, hoe verder zijn nek boog. De familie van de scholier zocht jarenlang naar een oplossing voor de scheve nek, maar doktoren hadden al verteld dat hij er maar aan moest wennen. Hij zou de rest van zijn leven doorbrengen met een gebogen nek.

Liever bij god

Dat was voor de ouders van Mahendra heel zwaar. Ze hebben toegegeven dat ze soms liever hadden dat hun zoon niet leefde, dan dat hij zo moest lijden. Moeder Sumitra (36) vertelde: „Ik kan Mahendra niet meer zien lijden. Het maakt me kapot om hem zo te zien, hij kan helemaal niets zelf. Hij zit de hele dag maar in een hoekje van de kamer, dat is geen leven. Ik moet hem als een baby overal naartoe tillen, hoe moet ik hem nog dragen als hij ouder wordt? Als doktoren mijn zoon niet meer kunnen helpen, is het beter dat god hem meeneemt.”

https://twitter.com/DatPictures/status/590387002308042753

Sumitra was de hele dag met haar zoon bezig. Ze tilde hem overal heen en gaf hem eten, deed hem in bad en kleedde hem aan. Zijn andere broertjes en zusjes gingen naar school of zochten werk, maar Mahendra zat de hele dag in zijn eentje in het huis. Bezoek van vrienden kreeg hij ook nauwelijks.

Toen het verhaal van ‘de jongen met de scheve nek’ over de hele wereld werd opgepakt door de media, las ook wervelkolomchirurg Rajagopalan Krishnan uit Delhi dit. Hij twijfelde geen seconde en bood zijn hulp aan. Met dit aanbod en het geld van Julie is de jongen uiteindelijk gered.

Hij belandde bij Krishnan op de operatietafel, waar zijn nek open werd gesneden. De chirurg verving de oude kraakbeenschijven door botdelen uit het bekken van de tiener. Hierna werd het geheel vastgezet met een metalen plaat, die de nek stevigheid geeft.

Compleet veranderd

Mahendra gaat nu naar school in een dorpje in India, waar hij voor het eerst leert schrijven. Zijn familie had nooit durven dromen dat de jongen ooit naar school zou gaan. Dokter Krishnan blijft zijn patiënt volgen, om zeker te weten dat alles goed gaat. Tot nu toe herstelt hij heel goed.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tiener met omgebogen nek kan weer rechtop kijken
Sluiten