Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 11 okt 2016 / 06:40 uur

‘Terreurverdachte Al-Bakr wilde zich vrijkopen’

Terreurverdachte Jaber al-Bakr (22) probeerde zichzelf vrij te kopen nadat Syrische vluchtelingen hem hadden opgesloten in een woning. Dat heeft een van hen, Mohammed A., verklaard tegenover zender RTL. A. sloot de gezochte terreurverdachte in zijn woning op nadat die hem op het station om een overnachtingsplek had gevraagd.

Geld

Toen Al-Bakr doorhad dat de Syrische vluchtelingen hem zouden overdragen aan de politie, bood hij hen geld om zichzelf vrij te kopen: „We hebben hem gezegd: ‘Je kunt ons zoveel geld bieden als je wil, maar we laten je niet vrij’”, aldus A. „Toen hebben we een netsnoer gepakt en hem vastgebonden.”

Volgens A. bood Al-Bakr hen 1.000 euro en 200 dollar voor zijn vrijlating. Dat geld had hij namelijk met een mes in zijn rugzak zitten. A. besloot daar niet op in te gaan: „Ik ben Duitsland zo dankbaar dat we hier welkom zijn. We konden het niet toelaten dat hij Duitsers iets aan zou doen.”

Nadat A. er niet in slaagde de politie te pakken te krijgen, besloot hij met een foto van Al-Bakr, waarop hij door een andere vluchteling in de houdgreep wordt gehouden, naar de politie te rijden. Maandag kon Al-Bakr in Leipzig worden gearresteerd. Hij zou een aanslag hebben gepland op de luchthaven van Berlijn.

Eerdere invallen

Zaterdag vielen zwaarbewapende politieagenten al meerdere woningen in een wijk in de Saksische plaats Chemnitz binnen, nadat er via de inlichtingendiensten een tip was binnengekomen van een bomaanslag die op korte termijn gepleegd zou worden. Al-Bakr werd toen niet gevonden, maar in een appartement werden wel stoffen gevonden waarmee een bom gemaakt kon worden. Het zou gaan om enkele honderden grammen van een „zeer explosieve stof” en chemicaliën, zo melden Duitse media toen.

In een reactie liet de Duitse bondskanselier Angela Merkel haar dankbaarheid blijken. Ook de Saksische minister-president Stanislaw Tillich loofde de „moed en verantwoordelijkheid” die de vluchtelingen hadden getoond.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Terreurverdachte Al-Bakr wilde zich vrijkopen’
Sluiten