IngelisedeVries
IngelisedeVries Nieuws 4 okt 2016 / 12:00 uur

Streng gereformeerde vader vast voor zedenmisdrijf

Een man uit het dorp Bunschoten-Spakenburg zit vast voor een zedendelict. De vader van 18 kinderen wordt verdacht van zedenmisdrijven en huiselijk geweld. De woning van de man is onderzocht, meldt het AD.

Het is niet de eerste keer dat de 48-jarige Henk K. onder de loep ligt. Henk de Voeger, zoals hij in het dorp bekendstaat, is de afgelopen jaren meerdere keren in aanraking geweest met de politie, jeugdzorg, Raad voor Kinderbescherming en de Arbeidsinspectie. Onder andere over de opvoeding en schoolgang van zijn kinderen.

Thuisonderwijs

Van de 18 kinderen woont er geen een meer thuis. K. gaf ze thuisonderwijs omdat hij vond dat geen enkele school goed genoeg was voor zijn strenggelovige gezin. Hij onderwees de kinderen daarom op vmbo-t niveau en liet ze in zijn bedrijf werken. De kinderen van basisschoolleeftijd bracht hij dagelijks wel naar school, in Barneveld.

De gereformeerde middelbare school in het nabije Amersfoort, waar veel gereformeerde kinderen uit het dorp naartoe gaan, sloot niet aan op zijn strenggelovige inzichten. Zo vond hij onder andere dat het niet goed was dat er seksuele voorlichting werd gegeven.

Brandwonden

In 2010 kwam de man in opspraak toen hij weigerde zijn zoon medische zorg te laten geven. Deze had na een ongeluk met de brommer ernstige brandwonden opgelopen. Met Boegem Balsem behandelde de vader zijn zoon, wat wel tot genezing leidde.

Justitie wil nog niet veel zeggen over de beschuldigingen. „Die liggen in het algemeen op gebied van zeden en geweld”, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Vrijdag moet K. voor de rechter verschijnen. Het OM laat ook weten dat er nog veel getuigen gehoord moeten worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Streng gereformeerde vader vast voor zedenmisdrijf
Sluiten