Rens Oving
Rens Oving Nieuws 31 okt 2016 / 15:44 uur

‘Stoere’ jongeren grootste gevaar langs het spoor

Afgeleid door telefoon en muziek in de oren, of stoer denken dat je ‘het nog wel haalt’ voordat de trein er is. Volgens ProRail zijn het belangrijke redenen dat jongeren zichzelf regelmatig in de problemen brengen op spooroverwegen. Maar als dat fout gaat, gaat het ook goed fout. Tot nu vonden er dit jaar 20 aanrijdingen op overwegen plaats, 4 slachtoffers kwamen daarbij te overlijden.

Het aantal ongelukken op overwegen, is de laatste jaren redelijk constant gedaald. Vorig jaar waren er 33 aanrijdingen waarvan 13 met dodelijke afloop.

Maar tegenover de 4 dodelijke slachtoffers dit jaar, staan een hoop mensen die volgens ProRail ‘door het oog van de naald kropen’. Hoewel precieze cijfers ontbreken, worden bijna-aanrijdingen wel regelmatig gemeld door machinisten. Vooral jongeren blijken de grootste risico’s te nemen bij het snel oversteken van het spoor als er een trein komt aangestormd.

Zelfoverschatting

„Zelfoverschatting”, denkt Anna Kodde van ProRail. „In combinatie met weinig geduld. Het lijkt wel alsof mensen minder bereid zijn om even te wachten tot de trein voorbij is. Dat gedrag zien we onder alle leeftijden, maar jongeren lijken er net wat meer vatbaar voor.”

Voor ProRail reden om ook dit najaar campagne te voeren tegen het gevaarlijke gedrag rond overwegen. Het negeren van slagbomen en lichten op een spoorweg is daarnaast strafbaar. Wie betrapt wordt, kan een boete verwachten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Stoere’ jongeren grootste gevaar langs het spoor
Sluiten