Steven Musch
Steven Musch Nieuws 5 okt 2016 / 18:24 uur

Stijgende spanningen in Srebrenica om verkiezingen

Drie dagen na de regionale verkiezingen in Bosnië zijn de etnische spanningen nog steeds duidelijk aanwezig. In de oostelijke stad Srebrenica, waar op 11 juli 1995 meer dan 8000 moslims werden vermoord door Serviërs, onder het toeziend oog van de VN blauwhelmen, lijken de spanningen zelfs nog verder toe te nemen nu er een hertelling van de stemmen plaatsvindt.

Woensdag viel de Bosnisch-Servische politie een kantoor van een lokale verkiezingscommissie binnen, waar een hertelling van de stemmen plaatsvond, meldden persbureau Reuters en Balkan Insight.

Servische burgemeester

Afgelopen zondag werd bekend dat Srebrenica voor het eerst sinds de genocide van 1995 waarschijnlijk een Servische burgemeester krijgt. Uit de eerste resultaten bleek dat de Servische kandidaat Mladen Grujicic met twee derde van de stemmen voorliep op de huidige burgemeester en Bosnische moslim Camil Durakovic.

Bij de moslimsgemeenschap van Srebrenica onstond grote onrust over de voorlopige uitslag. Sommige mensen vrezen dat zij opnieuw verdreven zullen worden. Grujicic probeerde de gemoederen echter te bedaren. Hij verzekerde de bevolking dat de herdenkingen van de genocide van 11 juli zullen doorgaan.

Bij de voorlopige uitslag van zondag waren de stemmen van duizenden Bosnische moslims, die Srebrenica hebben overleefd en nu verspreid over Bosnië en de wereld leven, echter nog niet meegeteld. Bovendien moest een gedeelte van de stemmen opnieuw geteld worden van de centrale kiescommissie, omdat er een vermoeden bestond dat er was gefraudeerd.

De kiescommissie moest de hertelling woensdag echter stilleggen toen de politie het kantoor binnenviel om de voorzitter van de commissie te ondervragen. „Dit is directe druk op het werk van de gemeentelijke commissieverkiezingen”, zei voorzitter Nermin Alivuković, eraan toevoegend dat ze verdere instructies van Centrale Kiescommissie van Bosnië (CIK) zou afwachten alvorens verder te gaan.

Joegoslavische Burgeroorlog

Srebrenica werd een symbool van het lijden van de Bosniërs in de Joegoslavische Burgeroorlog (1992-1995) toen Bosnisch-Servische strijdkrachten de stad binnenvielen en meer dan 8000 Bosnische moslims vermoordden. Srebrenica was destijds een door de Verenigde Naties beschermde enclave, waar voornamelijk veel Nederlandse blauwhelmen de vrede moesten bewaren.

De huidige burgemeester en Bosnische moslim Camil Durakovic. Foto ANP

De Dayton-vredesakkoorden van 1995 maakten uiteindelijk een einde aan de oorlog, maar de genocide in Srebrenica zit nog steeds diep bij veel Bosnische moslims en er heerst nog altijd veel verdeeldheid onder de bevolking.

De beoogde burgemeester Grujicic ontkent, net als sommige andere Serviërs, dat het bloedbad van 1995 neerkwam op een genocide, zoals het Internationaal Straftribunaal voor het voormalige Joegoslavië (ICTY) in Den Haag heeft geoordeeld.

Afgelopen dinsdag liet Grujicic weten dat hij en zijn familie waren bedreigd. Diezelfde avond werd een restaurant van een Bosniër vernield.

Referendum over feestdag

In de aanloop naar de regionale verkiezingen liepen de etnische spanningen ook al hoog op in Bosnië door een referendum over de vraag of 9 januari de nationale feestdag van de Republika Srpska (RS), het Servische landsgedeelte van Bosnië, mocht blijven. Een grote meerderheid sprak zich uit voor het behoud van de nationale feestdag.

Dit terwijl het Bosnische constitutionele hof zowel het referendum als de feestdag ongrondwettig had verklaard. De nationale feestdag zou volgens het hof namelijk discriminerend zijn voor andere, niet-Servische, Bosniërs. De kans bestaat dat nationalistische Serviërs in de toekomst een nieuw referendum willen over de onafhankelijkheid van de RS.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Stijgende spanningen in Srebrenica om verkiezingen
Sluiten