Els Anker
Els Anker Nieuws 9 okt 2016 / 14:00 uur

Steeds meer jongeren komen uit de kast

Steeds meer jongeren identificeren zichzelf als homo, lesbisch of biseksueel (LHB). Uit de meest recente cijfers van het Office for National Statistics blijkt dat 3,3 procent van de jongeren tussen de 16 en 24 jaar in 2015 uit de kast kwam, in tegenstelling tot 2,8 procent in 2014.

Volgens het Britse onderzoeksbureau is de stijging voornamelijk het gevolg doordat jongeren zichzelf vaker omschrijven als biseksueel in plaats van homoseksueel of lesbienne. Waar in 2012 circa 76.000 jongeren aangaven zowel op het mannelijke- als het vrouwelijke geslacht te vallen, steeg dit aantal in 2015 tot 133.000.

Minderheid

Uit het onderzoek blijkt dat naarmate de leeftijd stijgt, er steeds minder mensen uit de kast komen: van de mensen tussen de 25 en 35 jaar oud rekent 2,7 procent zichzelf tot de onderzochte categorieën, van de vijfenzestigplussers zegt 0,6 procent voor zijn of haar seksuele geaardheid uit te komen.

Ondanks de toename vormen lesbiennes, homoseksuelen en biseksuelen een zeer klein percentage van de bevolking: in het Verenigde Koninkrijk blijft het aantal lhb’ers schommelen rond de 1,7 procent van de totale populatie. Hiervan benoemt 1,1 procent zichzelf tot homoseksueel of lesbisch en 0,6 procent als biseksueel.

Boven: leeftijdsopbouw, 2015 (Office for National Statistics)

Label

De cijfers zijn gepubliceerd in de aanloop naar International Coming Out Day, een dag waarop wordt benadrukt dat iedereen het hele jaar door zichzelf moet kunnen zijn.

Homorechtenorganisatie Young Stonewall noemt het „spijtig” dat er geen rekening wordt gehouden met mensen die zich buiten de onderzochte categorieën identificeren, zoals transgenders of interseksuelen „Veel mensen, met name jongeren, willen liever geen label op zichzelf plakken”, aldus de organisatie.

Regenboogpad

Ook in Nederland wordt er op Coming Out Day extra aandacht besteed aan het bevorderen van de sociale acceptatie van LHBT’ers. Zo wordt er door een recordaantal van honderd gemeenten de regenboogvlag gehesen en openen een aantal steden een speciaal regenboogpad.

In 2009 riep op initiatief van homobelangenorganisatie COC de toenmalige minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ronald Plasterk, de datum 11 oktober uit tot Nationale Coming Out Dag.

„Coming Out Dag is aanleiding voor een zichtbaar gezamenlijk statement van lokale bestuurders, die zich hiermee ambassadeurs tonen voor verbetering van de positie van LHBT-medeburgers”, aldus het COC.

Wist je dat…

  • … Mensen die lesbisch, biseksueel of homoseksueel zijn, vaker alleenstaand zijn?
  • … Mannen vaker uit de kast komen dan vrouwen (respectievelijk 2,0 en 1,5 procent)?
  • … In Londen de meeste LHB’ers wonen van het Verenigde Koninkrijk? Volgens het Office for National Statistics komt dit voornamelijk door de jonge bevolkingsstructuur.
  • … Nederland het eerste land ter wereld was waar het huwelijk werd opengesteld voor paren van gelijk geslacht?
  • … Voorlichting over LHBT’ers sinds 2012 verplicht is op elke school in Nederland?
  • … Lesbische- en homoseksuele paren sinds 2009 een buitenlands kind mogen adopteren?

Onder: Seksuele identiteit, 2015 (Office for National Statistics)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Steeds meer jongeren komen uit de kast
Sluiten