Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 30 okt 2016 / 17:15 uur

Staatsbezoek Australië van start met rookceremonie

Morgen beginnen koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan hun vijfdaagse staatsbezoek aan Australië. Het koningspaar doet samen met minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vier steden aan: Perth, Canberra, Sydney en Brisbane. Aansluitend op de reis door Australië, zal op 7 tot en met 9 november een bezoek aan Nieuw-Zeeland plaatsvinden. Maar wat gaan de koning en koningin eigenlijk doen tijdens hun reis?

Gemeenschappelijke banden

De bezoeken aan Australië en Nieuw-Zeeland staan in het teken van „de historische en brede bilaterale banden” die Nederland heeft met deze landen. Deze banden gaan terug tot 1606, toen de Nederlandse VOC-vaarder Willem Janszoon als eerste Europeaan aankwam op Australië. Tien jaar geleden waren Willem-Alexander en Máxima als prinselijk paar al in het land om dit jubileum te vieren.

Hoewel een staatsbezoek veelal start in de hoofdstad van een land, zal het koningspaar de reis aftrappen in Perth, een stad in het westen van Australië. Naast praktische redenen, is deze startplaats gekozen vanwege een mijlpaal in de gemeenschappelijke geschiedenis van Nederland en Australië. Vierhonderd jaar geleden ‘ontdekte’ de Nederlander Dirk Hartog met het VOC-schip de Eendracht namelijk de westkust van Australië.

Staatsbezoek Australië van start met rookceremonie
Het koningspaar tijdens het bezoek aan Australië in 2006. Foto: ANP

Ontvangst met een rookceremonie in Perth

Bij aankomst zullen Máxima en Willem-Alexander welkom worden geheten met een Aboriginal Smoking Ceremony. Dit is een eeuwenoud gebruik onder de oorspronkelijke bevolking van Australië, waarbij inheemse planten in brand worden gestoken om rook te creëren die een helende werking zou hebben en slechte geesten kan afweren.

Naast aandacht voor de ontdekking van Hartog en onze VOC-geschiedenis, zal er ook worden gekeken naar de immigratie van Nederlanders naar Australië via havenstad Fremantle. Tussen 1947 en 1971 zijn ongeveer 160.000 Nederlanders naar Australië geëmigreerd, omdat er meer kans op werk was. Op de tweede dag zal het koningspaar bovendien uitleg krijgen over energiewinning en als afsluiter een paardenrace bijwonen.

Staatsbezoek Australië van start met rookceremonie
Koning Willem-Alexander tijdens het bezoek aan Australië in 2006. Foto: ANP

MH17

In de hoofdstad van Australië, Canberra, vinden de officiële ontmoetingen met minister-president Turnbull en zijn echtgenote plaats. Het koningspaar zal een krans leggen bij het Australian War Memorial en spreken met oorlogsveteranen. De focus zal daarnaast op de ramp met vlucht MH17 liggen, waarbij zowel Nederlanders als Australiërs om het leven zijn gekomen. Er wordt gesproken met Australische hulpdiensten die assistentie hebben verleend na de ramp en het MH17-monument wordt bezocht.

Een avondje opera

Wie aan Sydney denkt, zal al snel een plaatje van het iconische Opera House in zijn gedachten hebben. Het koningspaar begint het programma in Sydney dan ook met een concert in het wereldberoemde gebouw. De dag erna staan de academische samenwerkingen tussen Australië en Nederland centraal. Er wordt onder andere gesproken met Nederlandse studenten in Australië en Australische studenten die in Nederland hebben gestudeerd.

Natte voeten

Niet alleen het laag liggende Nederland kampt met het gevaar van overstromingen, ook in Australië houden ze zich bezig met dit probleem. Het Koninklijk Paar krijgt tijdens een bootexcursie over de Brisbane River uitleg over de maatregelen die Australië neemt om de voeten droog te houden.

Om de cirkel weer compleet te maken sluiten de koning en koningin hun trip door Australië af met een bezoek aan de Queensland Art Gallery waar zij een expositie bekijken van moderne Australische en Aboriginalkunst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Staatsbezoek Australië van start met rookceremonie
Sluiten