Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 26 okt 2016 / 11:21 uur

Spannende tijd student: behoud je je huurtoeslag?

Voor studenten in studentenhuizen breekt een (financieel) spannende tijd aan: krijg je vanaf 1 januari nog huurtoeslag of niet? Door veranderende wetgeving kan dit zomaar lager uitvallen of zelfs stoppen. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is een meldpunt gestart om gedupeerden te helpen.

Door verscherping van de wet Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) komen onzelfstandige kamers in studentenflats vanaf 2017 niet meer in aanmerking voor individuele huisnummers. Woon je nu op 2D, dan is dat voor de Belastingdienst vanaf 1 januari gewoon nummer 2. Dit kan betekenen dat de inkomens van alle studenten die in een huis wonen bij elkaar worden opgeteld. „Hierdoor kunnen onterechte huishoudsamenstellingen ontstaan en kan het lijken alsof een student ineens te veel verdient om in aanmerking te komen voor huur- of andere toeslagen”, zegt LSVb-voorzitter Jarmo Berkhout.

„Het is niet duidelijk hoe lang het duurt voordat een student van wie de huurtoeslag onterecht is afgenomen deze weer terugkrijgt. Of ze hier recht op houden verschilt van geval tot geval. Maar zolang de indeling van een studentenhuis niet drastisch verbouwd wordt, is het wel de bedoeling dat een student die toeslag ontving deze ook volgend jaar blijft krijgen.”

Teleurgesteld

De LSVb is in gesprek met de Belastingdienst en Kences, de koepel van huisvestingscorporaties, over de praktische problemen die studenten ondervinden bij het verdwijnen van hun onzelfstandige adres. Kences is teleurgesteld over het uitblijven van een permanent register voor onzelfstandige studenteneenheden in de nieuwe basisadministratie.

De Belastingdienst is wel bezig de adreswijzigingen in de eigen systemen te markeren om zo onterecht samenvoegen van huishoudens te voorkomen. Hierdoor moet de dienst kunnen zien wie in welke woonruimte woont en of de woonruimte recht geeft op huurtoeslag.

Meldpunt

Berkhout durft niet te zeggen hoeveel studenten getroffen gaan worden, maar verwacht wel dat er „het een en ander mis zal gaan”. „Daarom een meldpunt, [email protected]. We willen niet dat studenten onterecht van hun huurtoeslag worden beroofd.”

Het meldpunt richt zich alleen op studenten die wonen in een onderkomen van een huisvestingscorporatie. „Hier speelt het probleem sneller.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Spannende tijd student: behoud je je huurtoeslag?
Sluiten