Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 24 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

Smartphoneprutser slecht voor portemonnee en milieu

De opkomst van zogenoemde smartphonebeunhazen is slecht voor je portemonnee en het milieu.

Volgens de branchevereniging voor elektronicawinkels, Uneto-Vni, komen er steeds meer onbetrouwbare en ronduit malafide reparatiebedrijven die telefoons op een houtje-touwtje manier repareren. De vereniging schat het aantal momenteel op zo’n duizend.

Milieu Centraal vindt dit een slechte zaak. „Slechte reparaties aan smartphones zijn schadelijk voor het milieu.”

https://twitter.com/rc_jinx/status/786251395586555904

Klachten consumenten

Maar ook voor de consument is een krakkemikkig gerepareerd toestel natuurlijk waardeloos. De Consumentenbond zegt dan ook bij monde van Sandra de Jong hier klachten over te ontvangen.

De branchevereniging krijgt steeds meer meldingen dat mensen te veel geld betalen voor slecht uitgevoerde reparaties. Oorzaak is dat malafide reparateurs niet over de juiste kennis van micro-elektronica beschikken en inferieure onderdelen monteren. De kans is groot dat een smartphone kort na zo’n reparatie alweer kuren vertoont en uitvalt.

https://twitter.com/Sebadjas/status/784690492114145280

Volgens Rob Wierenga, hoofd consumentenelektronica bij Uneto-Vni, neemt het aantal onbetrouwbare reparatiebedrijven snel toe.

Imitatie-onderdelen

„Om de prijs te drukken, gebruiken deze bedrijven goedkope imitatie-onderdelen van slechte kwaliteit. Mensen realiseren zich niet dat goedkoop in dit geval duurkoop is. Vooral het gebruik van slechte accu’s, imitatieschermen en –displays levert problemen op. En gaat er iets mis, dan kun je als consument geen beroep doen op een fatsoenlijke garantieregeling.”

Ook het milieu lijdt hieronder. „Als een telefoon snel stuk is, heb je een nieuwe nodig”, zegt Mariken Stolk.„ En daarvoor zijn energie en grondstoffen nodig. De winning daarvan levert milieu- en sociale problemen op. Bij koelkasten, vriezers en wasdrogersadviseren we wel om oude toestellen te vervangen. Daar heeft het verbruik de hoogste impact op het milieu. Bij ict is dat juist de productie. Dan is het beter om zolang mogelijk met het apparaat te doen.”

Geen vakkennis

Malafide reparatiebedrijven maken niet alleen gebruik van onbetrouwbare, goedkope componenten, het ontbreekt hen meestal ook aan vakkennis, zegt Wierenga. „Iedereen kan zich reparatiebedrijf noemen, maar het uitvoeren van reparaties aan smartphones en andere elektronica is écht een vak.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Smartphoneprutser slecht voor portemonnee en milieu
Sluiten