Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 17 okt 2016 / 13:14 uur

Seksuele intimidatie Poolse vrouwen: hun verhaal

Poolse vrouwen hebben vaak met seksuele intimidatie te maken op de werkvloer. Hun bazen of collega’s schelden de vrouwen uit en betasten hen, en ‘s avonds vond een van de vrouwen een collega in haar bed.

Dat blijkt uit een onderzoek van FairWork, een organisatie die moderne slavernij in Nederland bestrijdt. De organisatie kreeg de afgelopen jaren al vele meldingen binnen van seksuele intimidatie onder Poolse werknemers. Volgens FairWork hebben Poolse vrouwen daar regelmatig mee te maken, omdat ze afhankelijk zijn van hun baan en een zwakke positie hebben ten opzichte van hun leidinggevende.

De organisatie onderzocht de aard van de aanrandingen in een rapport. Metro selecteerde de verhalen van vier vrouwen.

‘Had je goede seks?’

De vrouwen beschrijven hoe ze werden betast door hun baas. „Terwijl hij mij uitlegde hoe ons operationeel systeem werkte, boog hij zich over mij heen en legde zijn enorme Zeeuwse klauw op mijn dij”, aldus de 35-jarige Iwona.

Zij kreeg ook opmerkingen van mannelijke collega’s. „Wanneer ik mij bijvoorbeeld anders kleed, omdat ik daar zin in heb, dan doe ik grote oorbellen in. Maar dat doe ik zelden, want dan krijg ik direct commentaar, zoals ‘Wat ben jij mooi. Wat is er gebeurd? Had je goede seks? Met wie?’”

Knijpen en aanraken

Ook de 35-jarige Dorota werd door haar baas seksueel geïntimideerd. „Er waren bijvoorbeeld situaties dat de doorgang geblokkeerd was door pallets, dus de doorgang was erg smal. Toen we daar doorheen moesten, duwde hij mij met zijn buik tegen de muur. Hij duwde echt.”

Later ging het verder: „Het begon ermee dat hij mij begon te knijpen en aan te raken. Ik ben zijn ondergeschikte, dus het is mogelijk dat als ik op een meer agressieve manier reageer, ik ontslagen word.” Dorota had bovendien een lening openstaan in Polen van 70.000 zloty, omgerekend ruim 15.000 euro. „Dus ik was simpelweg bang dat ik die baan kwijt zou raken.”

Volgens Dorota komt het veel vaker voor dat vrouwen worden betast. „Er wordt een beetje lacherig over gedaan.” Maar er gaan wel roddels rond: „Als een vrouw door een man betast wordt, krijgt ze daar volgens hen [de roddelaars, red.] iets in ruil voor, bijvoorbeeld een extra vrije dag.” Ook over Dorota gaan roddels rond, kreeg ze te horen van haar vriendin: „Dat ik het hier makkelijker heb omdat hij [haar supervisor, red.] mij betast.”

Poolse vrouwen aan het werk op een bloemenveiling. Foto ter illustratie, het gaat niet om de vrouwen die in het stuk worden genoemd. Bron: ANP

Seksuele gebaren

De 25-jarige Ula vertelt hoe haar leidinggevende naar haar gebaarde tijdens werktijd: „Hij kwam naar mij toe en maakte deze beweging”, vertelt ze, terwijl ze een beweging van een man die masturbeert maakt. „Hij liet het zo zien aan mij, niet dat hij zijn broek liet zakken.”

Ula vond op een avond bovendien een Poolse collega in haar bed. „Hij kwam naar een feestje en aan het einde zei hij tegen mij: ‘Ik kom nog naar je toe.’ Ik zei nee. Ik ben er zeker van dat ik de deur op slot heb gedaan toen ik ging slapen. Ik had wel iets gedronken, dus ik ben diep in slaap gevallen. Toen ik wakker werd, zag ik hem naast mij liggen.”

Ook wees ze een collega die haar wilde betasten af. Die werd boos: „Jij geeft je toch aan iedereen?!”

Op haar werk stond ze er alleen voor. „Of anderen dit gezien hebben? Ja, ze lachten erom. Ze lachten mij uit. Ik zag hoe ze fluisterden en dan keken ze naar mij. Ik voelde dat ze me een slet vonden en mij ook zo behandelden.”

‘Ik stap naar de baas’

Ook Magda (23) kreeg te maken met seksuele intimidatie van een collega. „Hij kwam naar mij toe om te knuffelen. Toen ik hem wegduwde, zei hij tegen mij dat als ik dat bleef doen, hij naar Dirk [de hoogste chef, red.] zou gaan en dat hij met hem zou praten. Want hij is zijn vriend en ik zou dan ontslagen worden.”

Ze tolereerde lange tijd de versierpogingen van de collega, omdat ze haar baan niet wilde verliezen. Later besloot ze toch ontslag te nemen – ze kreeg een vaste relatie, en het inkomen was minder noodzakelijk. „Toen ik mijn coördinator vertelde over de reden waarom ik wegga, heeft hij naar de manager gebeld en hem verteld dat het mijn schuld was, omdat ik dat zelf toegestaan heb.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Seksuele intimidatie Poolse vrouwen: hun verhaal
Sluiten