Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 27 okt 2016 / 17:00 uur

Rutte houdt vast aan 1,5 miljoen salaris voor Amalia

Premier Mark Rutte wil niet tornen aan het startsalaris van 1,5 miljoen, dat prinses Amalia op haar 18e op haar bankrekening krijgt gestort. Volgens Rutte is dat bedrag in 2008 al vastgesteld.

Rutte stelde dat de Tweede Kamer destijds al over het inkomen heeft gestemd. Dat bestaat uit een toelage van ruim 2 ton, plus 1,2 miljoen euro voor de kosten voor onder meer een auto met chauffeur en een secretaris. Dat ibedrag krijgt Amalia vanaf haar 18e verjaardag, die ze viert op 7 december 2021 – vanaf dan zal de kroonprinses worden klaargestoomd om koningin te worden.

Populisme

„Ik wil consistent blijven. We hebben dat toen afgesproken, dat kun je niet zomaar terugdraaien”, aldus Rutte. Hij reageert daarmee op klachten van de PvdA, D66, PVV, SP en GroenLinks, die het bedrag veel te hoog vinden. Ze willen dat Rutte opnieuw naar het startsalaris kijkt. D66-leider Pechtold noemde het „een boel zakgeld”, en wees de premier er onder meer op dat andere salarissen sinds 2008 wel zijn beperkt.

Voor Rutte is dat echter onbespreekbaar. Hij vindt de discussie over Amalia’s inkomen „populisme” waar hij afstand van wil nemen. „Vanaf haar achttiende is Amalia fulltime troonopvolger. Ze moet vanaf dan op ieder moment haar vader kunnen opvolgen. Ze heeft dan geen andere keuze. Daar mag ook zeker iets tegenover staan.”

‘Koning moet belasting betalen’

Niet alleen het salaris van Amalia lag donderdag onder vuur. De PvdA wil ook graag dat de koning belasting gaat betalen – dat doet hij momenteel nog niet. De PvdA had daar al eerder om gevraagd, en een kamermeerderheid was daar voor. Maar het kabinet weigert dat door te voeren.

Donderdag lanceerde de PvdA een initiatiefwet om dat toch te regelen. De SP, D66 en GroenLinks zijn het met de wet eens. Voordat het zo ver is, moet echter de grondwet worden gewijzigd. Dat kan jaren duren, bovendien moet er een tweederdemeerderheid voor zijn. Het is dus de vraag of het er echt van gaat komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Rutte houdt vast aan 1,5 miljoen salaris voor Amalia
Sluiten