Inge Schouten
Inge Schouten Nieuws 26 okt 2016 / 14:36 uur

Rutte: geen bewijs compensatie Oranjes

Er is veel te doen over de financiën van de koninklijke familie. De Tweede Kamer eist na verschillende incidenten rond de begroting van het koningshuis opheldering van premier Rutte en gaat daarover donderdag in debat. Volgens de premier is er geen bewijs waaruit blijkt dat de koning en zijn voorgangers compensaties hebben gekregen voor hun betaalde vermogensbelasting. RTL Nieuws claimt echter wel bewijs in handen te hebben.

Volgens RTL Nieuws is er in de jaren zeventig een geheime deal gesloten tussen de staat en het koningshuis. Sinds die periode moeten de Oranjes belasting over hun vermogen, zoals aandelen en spaargeld, betalen. Deze extra kostenpost zou worden gecompenseerd door een extra bedrag toe te voegen aan de uitkering die ieder staatshoofd krijgt. Dit kwam naar buiten nadat RTL Nieuws staatsgeheime docenten uit die periode had ingezien.

Bewijs

Naar aanleiding van deze berichtgeving liet premier Rutte onderzoek doen naar deze regeling. Er zou geen bewijs zijn gevonden voor deze geheime afspraken, daarom laat Rutte uitzoeken hoe de uitkering van de koning in 1972 is bepaald. Voor dit onderzoek wordt archiefmateriaal van het ministerie van Financiën en het ministerie van Algemene Zaken gebruikt.

Ondanks dat Rutte zegt dat er geen bewijs is, heeft RTL Nieuws wel degelijk documenten in handen waaruit het programma opmaakt dat toenmalige koningin Juliana een extra bedrag van 150.000 tot 200.000 gulden per jaar kreeg. De Oranjes zouden de afgelopen 42 jaar in totaal 7 miljoen euro compensatie hebben ontvangen. Koning Willem-Alexander en prinses Beatrix zeggen niets te weten van een compensatieregeling.

Onacceptabel

Ruim drie op de vier Nederlanders vinden de compensatie die het koninklijk huis zou krijgen voor de vermogensbelasting die ze betalen onacceptabel. Dat blijkt uit een opinieonderzoek van EenVandaag uitgevoerd onder 22.310 leden van het opiniepanel.

De helft (50 procent) van het panel vindt dat de koning het bedrag dat de koninklijke familie gecompenseerd heeft gekregen, geheel of gedeeltelijk terug zou moeten geven. De andere helft (46 procent) vindt dit niet nodig.

Ook heeft EenVandaag gevraagd naar de uitkering die Amalia vanaf haar 18e verjaardag gaat krijgen. Een ruime meerderheid (73 procent) vindt die te hoog: ‘een studente heeft geen 250.000 euro nodig om van te leven’, stellen veel ondervraagden. Er wordt overigens wel begrepen dat er kosten gemaakt worden voor het personeel en de beveiliging.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rutte: geen bewijs compensatie Oranjes
Sluiten