Jordy Kruse
Jordy Kruse Nieuws 26 okt 2016 / 18:43 uur

Rusland draagt radarbeelden toch over

Het heeft even mogen duren, maar nu lijkt het er toch op dat Rusland de radarbeelden van de ramp met vlucht MH17 over wil dragen. Woensdagmiddag leverde het Russische Openbaar Ministerie een pakket met informatie af bij de Nederlandse ambassade in Moskou. Het OM van Rusland zegt dat in het pakket ook de radarbeelden zitten.

Die beelden tonen volgens Rusland aan dat vlucht MH17 niet is neergehaald vanuit rebellengebied in Oost-Oekraïne. Dat in tegenstelling tot wat het voorlopige rapport van het JIT, het opsporingsteam van Nederland, Oekraïne, Maleisië, Australië en België, zegt. Dat rapport toont duidelijke Russische verantwoordelijkheid aan.

Onderzoek

Het is nog maar afwachten of de originele radarbeelden ook daadwerkelijk in het informatiepakket dat is afgeleverd zitten. De informatie zal in Nederland worden onderzocht door leden van het onderzoeksteam, valt te lezen in een brief die is gestuurd aan nabestaanden.

De informatie komt op een opvallend moment. Woensdag debatteerde de Tweede Kamer over de kwestie. In de Kamer is veelvuldig gevraagd naar de Russische radarbeelden. Pieter Omtzigt (CDA) noemde het ‘wel heel toevallig’ dat de Russische autoriteiten net op deze dag met het materiaal komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rusland draagt radarbeelden toch over
Sluiten