Els Anker
Els Anker Nieuws 1 okt 2016 / 16:50 uur

Rokers doen aangifte tegen tabaksindustrie

Consumenten worden door tabaksfabrikanten en de overheid misleid door de filters van sigaretten zó te bewerken dat die in testomgevingen minder teer, nicotine en koolmonoxide afgeven dan bij normaal gebruik.

Dat stellen longkankerpatiënte Anne Marie van Veen, COPD-patiënte Lia Breed en de Stichting Rookpreventie Jeugd. Advocaat Bénedicté Ficq heeft vrijdag namens deze partijen aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie tegen vier tabaksfabrikanten die in Nederland actief zijn: Philip Morris International, British American Tobacco, Japan Tobacco International en Imperial Tobacco Benelux.

Poging tot moord

Het is voor het eerst in Europa dat de tabaksindustrie op dergelijke wijze strafrechtelijk wordt aangeklaagd. Ficq verwijt de producenten ‘poging tot moord cq. doodslag en/of poging tot zware mishandeling met voorbedachten rade en/of poging tot opzettelijke benadeling van de gezondheid met voorbedachten rade’. Ook is er, volgens Ficq, sprake van valsheid in geschrifte.

De zaak is in gang gezet door de 43-jarige Anne Marie van Veen uit Zwolle. In 2014 werd er bij haar longkanker geconstateerd. Van Veen rookte zelf vierentwintig jaar lang, vanaf haar vijftiende. „Als ik toen had geweten dat ik nu longkanker zou krijgen, was ik er nooit aan begonnen”, aldus Van Veen eerder dit jaar tegen Metro.

Kritiek

Tot nu toe hebben meer dan 16.500 mensen hun steun uitgesproken voor de strafzaak, maar er klinkt ook kritiek: tegenstanders stellen dat Van Veen uit is op een schadevergoeding, omdat ze kanker heeft gekregen door het roken.

Van Veen spreekt dat tegen. „Het doel van de strafzaak is voorkomen dat mijn eigen en andermans kinderen ten prooivallen aan de misleidende praktijken van de tabaksindustrie. Het gaat niet om mij, of om mijn ziekte”.

Het Openbaar Ministerie moet nu besluiten of zij de zaak aan de rechter zal voorleggen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rokers doen aangifte tegen tabaksindustrie
Sluiten