Jordy Kruse
Jordy Kruse Nieuws 28 okt 2016 / 15:08 uur

Rijken geven gemiddeld 8000 euro aan de goede zaak

Ieder jaar geven de rijkeren onder ons gemiddeld 7915 euro aan goede doelen, blijkt uit onderzoek van ABN Amro MeesPierson en Maastricht University. Het gaat om mensen met een vrij besteedbaar vermogen van minimaal 500.000 euro.

Vooral mensen in loondienst met een flink salaris blijken veel te geven, zo meldt De Telegraaf. Ieder jaar maken zij gemiddeld 12.992 euro over voor de goede zaak. Ook ondernemers zijn gul, zij geven ieder jaar gemiddeld 10.349 euro. Erfgenamen met veel geld geven een stuk minder, gemiddeld 2802 euro per jaar.

De meeste vermogenden (85 procent) schenken hun geld via losse donaties. Daarnaast doet bijna de helft een periodieke schenking die voor een periode van minimaal vijf jaar is vastgelegd. Dat is gunstig, want daarmee kan gebruik worden gemaakt van de giftenaftrek. De giften kunnen dan van de belasting af worden getrokken. Uit het onderzoek blijkt dat 40 procent van de gevers de donaties zou verlagen als de aftrek zou worden afgeschaft.

Investering

Volgens onderzoeker en universitair docent Paul Smeets van Maastricht University zien de gevers hun donaties als een investering. „Filantropie wordt van oudsher vaak geassocieerd met het geven door erfgenamen. Uit ons onderzoek blijkt dat de actieve gever vooral ondernemer of werkgever is. Zij zien hun gift als een investering en zijn actief betrokken bij goede doelen, door bijvoorbeeld plaats te nemen in het bestuur van een filantropische instellingen”, zegt hij tegenover De Telegraaf.

Ook de doelen waar geld aan wordt gegeven veranderen, zegt Marianna Verhaar-Strijbos, directeur Filantropie Advies van ABN Amro Meespierson. „Filantropen geven minder geld uit dan een jaar geleden en kiezen vaker voor maatschappelijke investeringen of leningen. Een goede trend, want het bevordert ondernemerschap van de ontvanger en verkleint de afhankelijkheid van de gever.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rijken geven gemiddeld 8000 euro aan de goede zaak
Sluiten