Lisa.Vermeij
Lisa.Vermeij Nieuws 7 okt 2016 / 10:12 uur

President van Colombia wint Nobelprijs voor de Vrede

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede gekregen. Dit is vrijdagochtend in de Noorse hoofdstad Oslo door het Noorse Nobelprijscomité bekendgemaakt.

Juan Manuel Santos krijgt de Nobelprijs toegereikt vanwege zijn inspanningen om een eind te maken aan de 52 jaar durende burgeroorlog in Colombia. De prijs wordt ook opgedragen aan de gehele Colombiaanse bevolking.

Onlangs bereikte de Colombiaanse regering een vredesakkoord met de rebellenbeweging FARC. Een opvallende keuze, want het referendum werd getekend, maar de bevolking zei ‘nee’ tegen het akkoord. Volgens het Nobelcomité betekent de afwijzing niet dat het vredesproces niet door kan gaan. „Het referendum was niet voor of tegen vrede, maar ging over een specifiek akkoord”, aldus het comité. Zowel president Santos als de FARC heeft aangegeven door te willen praten om tot een blijvende vrede te komen.

Kanshebber

Voor de Nobelprijs voor de Vrede waren dit jaar 376 personen en organisaties genomineerd. De Syrische Witte Helmen werden gezien als grote kanshebbers. Deze groep bestaat naar schatting uit 3000 vrijwilligers die tijdens en na de bombardementen in Syrië slachtoffers onder het puin vandaan hebben gehaald.

De Nobelprijs voor de Vrede wordt sinds 1901 uitgereikt aan mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt bij de bevordering van vrede. Aan de prijs is een bedrag van ongeveer 830.000 euro verbonden. Dit bedrag en een bijbehorende medaille worden in december uitgereikt.

Volgende week worden de laatste twee Nobelprijzen uitgereikt. Maandag 10 oktober volgt de Nobelprijs voor economie en daarna de literatuurprijs, op 13 oktober.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
President van Colombia wint Nobelprijs voor de Vrede
Sluiten