Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 7 okt 2016 / 16:30 uur

Patrijshond moet vaak z’n eigen zusje dekken

Drentsche patrijshonden zijn gemiddeld bijna even verwant aan elkaar als broer en zus. „Door deze extreem hoge inteeltfactor lijden honden vaak aan epilepsie, heupdysplasie en oogaandoeningen”, stelt Dier&Recht. De organisatie eist een fokverbod.

Dier&Recht inventariseerde de database van rasverenigingen De Drentsche patrijshond en Drentsche Patrijshonden Club Nederland. De ouderdieren waarmee wordt gefokt zijn gemiddeld voor 46 procent genetisch aan elkaar verwant blijkt uit een recente analyse van 20 nestjes. Dat is bijna even sterk als tussen broer en zus (50 procent).

Verzwegen

„Fokkers en rashondenvereniging weten hiervan, want de gegevens van alle Drentsche patrijshonden staan in de database die sinds 1943 wordt bijgehouden”, aldus Dier&Recht. „Onderlinge verwantschappen zijn met één klik te berekenen.” Om economische redenen wordt het risico op erfelijke aandoeningen echter verzwegen, stelt de dierenrechtenorganisatie.

Gezondheid

„Sterker nog; informatie over erfelijke ziektes lijkt soms bewust te worden achtergehouden. Zo heeft in 1991 een ingewijde de database ‘geschoond’ van een groot aantal erfelijke aandoeningen. Deze hond is ‘geproduceerd’ door fokkers die raszuiverheid boven gezondheid stellen, en die ziektes door inteelt beschouwen als risico van het vak.”

Fokverbod

Omdat het fokken van erfelijk belaste honden volgens artikel 3.4 Besluit Houders van Dieren is verboden, eist Dier&Recht van de fokkers dat ze per direct stoppen met het fokken van raszuivere Drentsche Patrijshonden. Ook vraagt Dier&Recht mensen die een zieke Drentsche Patrijshond hebben gekocht zich te melden „zodat er via een collectieve actie schadevergoeding kan worden geëist van fokkers die de honden hebben geleverd”.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Patrijshond moet vaak z’n eigen zusje dekken
Sluiten