Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 30 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

Partij voor de Dieren wil af van dierentuinen

Statiegeld op blikjes en kleine flesjes, een hogere btw voor ongezond voedsel, invoering van het basisinkomen en het sluiten van dierentuinen. Dit zijn maar een aantal van de punten uit het (concept)verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren (PvdD). Op zondagmiddag werd het programma met de naam Plan B gepresenteerd op Facebook door beoogd lijsttrekker Marianne Thieme.

„Er is behoefte aan een Plan B, omdat er geen Planeet B is”, schrijft de PvdD op de eerste pagina van het 36 pagina’s tellende programma. „Geen symptoombestrijding. Geen oplossingen die over tientallen jaren pas enig effect moeten hebben. Geen ‘compromisme’. Wél idealen die haalbaar en betaalbaar zijn.” De PvdD wil hiermee benadrukken helemaal geen ‘one-issue partij’ te zijn.

Dierenwelzijn

Eén van de punten die de PvdD op korte termijn mogelijk wil maken, is het sluiten van dierentuinen. „Dierentuinen en alle vormen van vermaak met dieren passen in hun huidige vorm niet in onze tijd”, aldus de PvdD. Bestaande dierentuinen moeten volgens de partij worden omgevormd tot een tijdelijke opvang voor dieren die zich in hun oorspronkelijke leefgebied niet kunnen handhaven en fokken met dieren moet per direct stoppen.

Marianne Thieme presenteert live het conceptverkiezingsprogramma 2017

Gepostet von Partij voor de Dieren am Sonntag, 30. Oktober 2016

‘Hou vast aan je idealen’

Hoewel de ondertitel van het programma ‘hou je vast aan je idealen’ is en het merendeel van het programma over onderwerpen gaat die de PvdD altijd al heeft benadrukt, zoals dierenrechten, een einde maken aan de bio-industrie en het afschaffen van Europese subsidies voor landbouw, wordt er ook aandacht besteed aan bredere onderwerpen. De partij, die is opgericht in 2002, richt zich nu op het voortbestaan van de gehele planeet.

Zo wordt onder het kopje ‘je geld of je leven’ gepleit voor een kortere werkweek, waardoor het beschikbare werk beter wordt verdeeld en de werkloosheid omlaag gaat. Ook staat de partij achter een basisinkomen, want dit maakt het mogelijk dat er meer maatschappelijke activiteiten worden uitgevoerd. Andere hoofdpunten uit het programma zijn de inkomensafhankelijke kinderbijslag, flexibele AOW-leeftijd, drie maanden ouderschapsverlof voor vaders, verbod op consumentenvuurwerk en een prikkeldraadvrije natuur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Partij voor de Dieren wil af van dierentuinen
Sluiten