Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 30 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

Parade uit James Bond komt tot leven in Mexico

Kleurrijke straten, gigantische skeletten en massa’s mensen in kostuum. In de openingsscène van de film Spectre zien we hoe een verklede James Bond zich een weg baant door een parade in Mexico-stad tijdens de Dag van de Doden.

Imitatie

Voor iedereen die de meest recente James Bond-film heeft bekeken, lijkt het aannemelijk dat de parade deel is van een eeuwenoude Mexicaanse traditie. Niets is echter minder waar. De zogenaamde ‘Día de Muertos’-parade werd dit jaar namelijk voor het eerst gehouden in Mexico-stad, en deze feestelijke optocht is gebaseerd op de scène in de film.

Lourdes Berho, CEO van het bestuur voor toerisme, gaf aan dat ongeveer 135.000 mensen werden verwacht tijdens de parade. Uiteindelijk werden zijn voorspellingen overtroffen; maar liefst 250.000 mensen waren aanwezig bij de optocht.

Over het plan om de parade te organiseren vertelt Berho het volgende: „Toen Spectre in de bioscoop kwam, werd deze film door miljoen mensen bekeken, in 67 landen. Dat zorgde voor verwachtingen. We wisten dat dit voor een wens bij de bevolking en toeristen zou zorgen: om deel te nemen aan een feest, een grote parade.”

Traditie

Op 1-2 november wordt in Mexico El Dia de los Muertos, de Dag van de Doden gevierd. Op deze dagen zouden overledenen terugkeren, en daarom worden zij feestelijk verwelkomd en wordt getoond dat zij niet vergeten zijn. De graven worden schoongemaakt en versierd, families komen samen om te eten en drinken en in huizen worden vaak altaren gemaakt met foto’s van overledenen.

Volgens Johanna Angel, professor van de kunsten en communicatie, zijn er fundamentele veranderingen in de Mexicaanse feestdag waar te nemen. „Ik denk dat de feestdag beïnvloed wordt door Hollywood”, vertelt Angel. „De buitenlandse import heeft de meeste invloed op de manier waarop wij de Dag van de Doden vieren.”

Toch hoeft dit volgens Angel niet in conflict te staan met de essentie van de feestdag, en dat is het herdenken van de doden met warmte, in plaats van met angst. Ook Alejandra Gonzálex Anaya, creatief directeur van de parade, ziet geen kwaad in de aanpassingen: „Ik denk dat het een kans is voor alle Mexicanen om de wereld te laten waaruit de traditie bestaat.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Parade uit James Bond komt tot leven in Mexico
Sluiten