Steven Musch
Steven Musch Nieuws 5 okt 2016 / 16:18 uur

Oud-burgemeester krijgt wachtgeld, ondanks diefstal

De Ommense oud-burgemeester Marc-Jan Ahne, die vorig jaar ontslag nam nadat hij werd betrapt op diefstal, krijgt tot en met 2018 wachtgeld uitbetaald van 83.000 euro per jaar. Dat meldden De Stentor en RTL Nieuws op basis van de begroting van de gemeente Ommen voor 2017.

In totaal moet de gemeente Ommen drie jaar en drie maanden lang wachtgeld betalen aan de voormalige burgemeester. Het bedrag kan daarmee oplopen tot zo’n 276.000 euro.

Diefstal contact geld

Vorig jaar mei werd Ahne betrapt op het stelen van contant geld bij een kledinggroothandel in Ommen. Volgens zijn advocaat ging het om 500 euro. Zelf noemde de toenmalige burgemeester het een ‘pijnlijke misstap in de privésfeer’. Hij diende zelf zijn ontslag in en wist een gang naar de rechter te vermijden door een boete te betalen. Vervolgens werd hij door D66 als lid uitgeschreven omdat hij een contributieachterstand had.

Onbetaalde kwasten

De voormalige burgemeester werd eerder ook al eens van diefstal verdacht toen hij namens D66 als wethouder actief was in Deventer. Hij werd toen in een bouwmarkt gesnapt met onbetaalde kwasten in zijn tas. Zelf verklaarde hij destijds dat hij de kwasten was vergeten af te rekenen. Justitie besloot daarom niet over te gaan tot vervolging.

Adviesbureau

Inmiddels is Ahne zijn eigen adviesbureau ‘Ahne Advies en Training’ begonnen. Met dit bureau wil hij bedrijven adviseren in hun relatie met elkaar of met overheidsinstellingen. Volgens zijn LinkedIn-profiel is hij gespecialiseerd in het verkrijgen van politiek en maatschappelijk draagvlak via een praktische aanpak. Eventuele inkomsten die Ahne met zijn adviesbureau verdient, worden verrekend met zijn wachtgeld, waar hij wettelijk gezien recht op heeft.

SP-Kamerlid Ronald van Raak zegt tegenover RTL echter dat de gehele wachtgeldregeling afgeschaft moet worden. „Het laat zien dat de regeling niet goed is. Daar is-ie nooit voor bedoeld geweest. Ik ga landelijk het initiatief nemen om de wachtgeldregeling afgeschaft te krijgen. Voor politici die werkloos worden gaat dan, net als voor gewone werknemers, de WW gelden”, aldus Van Raak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Oud-burgemeester krijgt wachtgeld, ondanks diefstal
Sluiten