Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 31 okt 2016 / 21:40 uur

Onderzoek FBI niet van invloed op voorsprong Clinton

Dat de FBI een nieuw onderzoek begint naar de mails van Hilary Clinton lijkt weinig tot geen invloed te hebben op de verkiezingsuitslag. Volgens een poll van NBC News heeft de Democratische presidentskandidaat nog altijd zes procentpunten voorsprong op Donald Trump.

Van de ondervraagden stemt 47 procent op Clinton en 41 op Trump. Dit is de uitslag als de twee onafhankelijke kandidaten ook tot de opties behoren. Wanneer er niet op een van hen gestemd mag worden, gaat 51 procent naar Clinton en 44 naar Trump.

Afleiding vs. belangrijk

Opvallend is ook om te zien hoe er naar het herbekijken van de mails van Clinton gekeken wordt door beide kampen. Bij de Democraten wordt het vooral gezien als afleidingsmanoeuvre (83 procent). De Republikeinen staan daar uiteraard volledig tegenover, 93 procent ziet het heropenen van de zaak als belangrijk.

De FBI deed al eerder onderzoek naar de mails van Clinton, maar toen werd de zaak gesloten zonder dat er erge conclusies getrokken konden worden. Vrijdag werd bekend dat er toch weer gekeken gaat worden naar haar nieuwe mailconversaties met voormalig Congreslid Anthony Weiner en zijn ex-vrouw Huma Abedin.

Kritiek op de FBI

Opmerkelijk gegeven is dat James Comey de baas van de FBI en lid van de Republikeinen is. Veel kritiek was er dan ook op het tijdstip waarop de FBI het nieuws bekend maakte, slechts een paar weken voor de verkiezingen. Bovendien had Loretta Lynch, de Amerikaanse minister van Justitie aangegeven dat de FBI de zaak niet nog tijdens de verkiezingsstrijd aan moest halen.

Intimidatie

Maar er is nog meer rumoer en – niet geheel verrassend – heeft dit te maken met een uitspraak van Trump. De Democratische Partij is in vier staten naar de rechter gestapt vanwege een oproep van Trump aan zijn aanhangers om de gang van zaken bij stemlokalen tijdens de presidentsverkiezingen scherp in de gaten te houden. Volgens de klagers komt dit neer op intimidatie van kiezers die behoren tot minderheidsgroepen.

De Democraten stapten naar de rechter in Pennsylvania, Nevada, Arizona en Ohio, vier staten waar het er om zal spannen. Zij beroepen zich op de Voting Rights Act uit 1965 en een wet uit 1871 die gericht is tegen de Ku Klux Klan.

Manipulatie

Trump beweert dat de verkiezingen gemanipuleerd worden om zijn tegenstreefster Hillary Clinton aan de overwinning te helpen. Zij zouden van Trump vooral goed moeten opletten in steden met een groot aandeel minderheden in de bevolking.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Onderzoek FBI niet van invloed op voorsprong Clinton
Sluiten