Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 10 okt 2016 / 20:15 uur

Onbegrip over compensatie op belasting voor koning

Al sinds de jaren zeventig moet de vorst belasting betalen over de winst die hij haalt uit bijvoorbeeld aandelen en spaargeld. Het hoofd van de Oranjes wordt hier echter ook goed voor gecompenseerd, zo blijkt uit staatsgeheime documenten waar RTL Nieuws beslag op heeft gelegd.

De documenten komen uit de periode 1969-1973, toen koningin Juliana nog op de troon zat. Voor Koning Willem-Alexander gelden deze voorwaarden echter nog steeds. De huidige Tweede Kamer was hiervan niet op de hoogte tot grote onvrede van verschillende oppositiepartijen.

Niet uit te leggen

„Ik ben vooral teleurgesteld dat voor het zoveelste jaar er weer iets is waarvan ik denk: waarom is dat niet beter geregeld?", vertelt D66-fractieleider Alexander Pechtold. „Belasting betalen doen we allemaal. Het Koninklijk Huis doen dat over heel veel delen niet. Nou dachten we jarenlang dat ze dat over een klein deel van het vermogen wel deden en dat blijkt nu dus ook niet. Dat is niet iets wat ik mensen kan uitleggen die wel hun belastingen betalen.”

Ook bij de SP reageert men vol onbegrip. „Als mensen belasting moeten betalen over hun vermogen worden ze daarvoor niet gecompenseerd door de regering. En waarom gebeurt dat dan wel met leden van het Koninklijk Huis”, zegt Tweede Kamerlid Ronald van Raak.

Onduidelijk bedrag

Hoeveel er precies gecompenseerd wordt is onduidelijk. In de tijd van Juliana ging het om minstens 150.000 gulden per jaar. Als het aan Van Raak ligt, wordt het snel duidelijk om wel bedrag het precies gaat. „Dit geld hebben ze onterecht gekregen, ik weet niet precies hoeveel het is. Maar ik wil opheldering van de minister-president zodat we dat weer kunnen verminderen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Onbegrip over compensatie op belasting voor koning
Sluiten