Steven Musch
Steven Musch Nieuws 12 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

Obama haalt keihard uit naar Trump

Barack Obama heeft keihard uitgehaald naar de republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Gezien de opmerkingen die Trump over vrouwen heeft gemaakt, noemde Obama de vastgoedmagnaat ongeschikt om in een supermarkt te werken, laat staan om president van de Verenigde Staten te worden.

Tijdens een campagnebijeenkomst van Hillary Clinton riep de Amerikaanse president prominente Republikeinen op om afstand te nemen van Trump en hun steun voor de presidentskandidaat formeel in te trekken. Een groot aantal prominenten heeft zich al van de vastgoedmagnaat gedistantieerd, waaronder de Republikeinse partijleider Paul Ryan.

Zie hier de videobeelden uit 2005 waar de afgelopen dagen zo veel ophef over is geweest:

Niet loyaal

Trump zelf leek zich maar weinig van de kritiek van zijn partijgenoten aan te trekken en noemde hen niet loyaal. Hij noemde Ryan bovendien een ‘slappe en slechte leider’. Feit is echter dat de vastgoedmagnaat er in de peilingen slechter voor staat dan ooit. Hoewel zijn vaste achterban hem nog altijd steunt, raakt hij een belangrijk deel van de kiezers kwijt nu hij met zijn eigen partij overhoop ligt.

Obama deed daar dinsdag op de campagnebijeenkomst van Clinton in Greensboro, North Carolina, nog een schepje bovenop. „De man zegt dingen die niemand acceptabel zou vinden als hij bij een supermarkt zou solliciteren. Je hoeft geen echtgenoot of vader te zijn om die uitspraken af te keuren. Feit is dat er nu mensen zijn die zeggen: ‘we zijn het niet met hem eens, we keuren het af, maar we steunen hem nog steeds.’ Dat vind ik onbegrijpelijk."

Obama hamerde op het belang van de komende verkiezingen die op 8 november plaatsvinden. „Je hebt alles te verliezen”, aldus de president tegenover het publiek. „Alle vooruitgang die de afgelopen acht jaar is geboekt staat op het stembiljet. Beschaafdheid staat op het stembiljet, gerechtigheid staat op het stembiljet, gelijkheid staat op het stembiljet, democratie staat op het stembiljet. Als je in deze verkiezing een boodschap wilt afgeven, verzet je dan tegen racisme en seksisme.”  

Donald Trump was zelf onlangs enigszins in de war over de datum waarop de verkiezingen plaatsvinden, blijkt uit deze video van persbureau Reuters.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Obama haalt keihard uit naar Trump
Sluiten