Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Nieuws 12 okt 2016

Nieuwe drug U-47700 kost twee 13-jarigen het leven

Twee jongens van 13 uit Utah zijn om het leven gekomen door de nieuwe drug U-47700. De drug wordt in Amerika aan in ieder geval vijftig sterfgevallen gelinkt. Het opiaat is online vrij makkelijk te verkrijgen en heeft dezelfde werking als morfine, maar is dan acht keer zo sterk, weet Metro UK. Het is één van de drugs die Prince in zijn systeem had toen hij overleed aan een overdosis.

Pijnstiller

U-47700 staat ook wel bekend als ‘U4’, ‘pink’ of ‘pinky’ en is een synthetisch opiaat. De pijnstiller is ontwikkeld door professor Jacob Szmuszkovicz, die in 1976 na een aantal testen tot de conclusie kwam dat het een stuk minder verslavend zou zijn dan morfine. Szmuszkovicz hoopte het medicijn te kunnen gebruiken bij extreme pijn die onder andere door kanker wordt veroorzaakt. Uiteindelijk werd U-47700 nooit op mensen getest en raakte het in de vergetelheid. De formule voor de drug en een accurate beschrijving hoe het te maken, is echter gewoon openbaar.

De structuur van U-47700 via Wikipedia

De drug wint de laatste maanden aan populariteit in Amerika. Officieel is de drug nog gewoon legaal en deze wordt geproduceerd in laboratoria. De Drug Enforcement Administration (DEA) heeft afgelopen maand aangekondigd hard haar best te doen de drug als onveilig voor het publiek te bestempelen.

Euforisch gevoel

‘Pinky’ zorgt, net als heroïne, voor een extreem euforisch en ontspannen gevoel. Een gebruiker die anoniem wil blijven, vertelt aan Rolling Stone dat hij „een onvermijdelijk gevoel van comfort, warmte en luiheid” ervoer, wat ervoor zorgde dat hij „op een comfortabele plek wilde liggen om een film te kijken.” Het effect is echter maar vrij kort.

Medicijnen die nooit op de markt zijn gebracht, zijn vaak populair in Amerika. Dat komt omdat ze meestal (nog) legaal zijn, makkelijk na te maken en doorgaans niet op de radar van de DEA liggen. U-47700 kun je online al voor zijn 30 dollar per gram bestellen, dat is ongeveer 27 euro. Ter vergelijking: volgens Havocscope betaal je in Amerika voor een gram heroïne gemiddeld zo’n 200 dollar op straat. De reden dat ‘pink’ zo goedkoop is, is omdat de drug in China wordt geproduceerd. Dat drukt de kosten. Het risico wordt wel groter: je weet niet wat er precies in het product zit.

Overdosis

Of dat het waard is? Er zitten nadelen aan: de drug kan zorgen voor een extreem benauwd gevoel en ademhalingsproblemen. Redditgebruikers delen ook verhalen over rectale bloedingen door het inbrengen van de drug via de anus en schade aan het zenuwstelsel, zelfs na zes maanden clean te zijn. Daarnaast is het door de samenstelling vrij makkelijk om een overdosis te nemen.

Redditgebruiker u4formonths deelt zijn ervaringen als waarschuwing: „Ik gebruikte vijf maanden lang ongeveer een gram per dag. Meestal snoof ik het of bracht ik het rectaal in.” Dat zorgt voor de nodige schade: zo is bijna al het slijmvlies in zijn neus weg en heeft hij een gat in zijn neusschot. „Ik zal nooit van mijn leven meer kunnen ruiken. De hoeveelheid slijm die verloren is gegaan, heeft ook mijn gehoor en zicht in gevaar gebracht.”

Door de schade aan zijn zenuwstelsel, voelt hij een constante tinteling en heeft hij een piep in zijn oor als het stil is. Ook zijn zicht is aangetast en hij heeft regelmatig enorme migraineaanvallen. „Ik zie letterlijk constant hoe stom ik ben geweest.”

Meerdere vormen

U-47700 is in verschillende vormen te krijgen. Zo is het mogelijk dat pleisters de stof bevatten om pijnstillend te werken. Ook kun je het middel in pilvorm en poedervorm krijgen. In poedervorm is het zowel gelig verkrijgbaar als in een witte vorm die op cocaïne lijkt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nieuwe drug U-47700 kost twee 13-jarigen het leven
Sluiten