Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 22 okt 2016 / 11:35 uur

Nederlander ontsnapt twee keer aan dood in Irak

De Nederlandse oorlogsjournalist Bud Wichers is twee dagen op rij ontsnapt aan de dood in de Iraakse stad Kirkuk. Vrijdagavond raakte hij gewond nadat hij werd beschoten door een scherpschutter. En dag ervoor ontsnapte hij ook al aan de dood toen een mortiergranaat naast zijn auto viel.

Geen minuut zonder schoten

Er wordt de laatste dagen hevig gevochten rond Kirkuk. IS doet een poging om de stad in te nemen. Vrijdag bliezen zelfmoordterroristen zich op bij politiebureau’s in de stad en bij een elektriciteitscentrale. Daarnaast bestormden IS-strijders bestormden daarnaast overheidsgebouwen en politiebureau’s. De aanval lijkt echter te zijn afgeslagen.

Wichers was om die reden in Kirkuk, waar hij verslag doet voor BNR. Een paar uur voordat hij zelf werd neergeschoten, vertelde hij op de radiozender hoe gevaarlijk het was in de stad. „De sfeer is erg gespannen, ongeveer 200 meter van waar ik sta wordt er gevochten. In de laatste 1,5 uur heb ik nog geen minuut zonder geweersschoten gehoord”, aldus Wichers terwijl op de achtergrond de schoten duidelijk te horen zijn.

Scherpschutter

„Volgens de laatste berichten is er nu een man of 30 neergeschoten. Terwijl ik dat zeg, worden hier voor mij enkele mensen geraakt. Waarschijnlijk door een sniper. Er is paniek en er wordt gezocht naar auto’s om de gewonden mee te vervoeren.” De man die werd neergeschoten, was waarschijnlijk een Peshmerga-strijder die door een scherpschutter van IS werd neergeschoten, zo stelde Wichers.

Freelance journalist Bud Wichers was later die dag aan het werk in het centrum van Kirkuk, zo vertelt hij tegen RTL Nieuws. „We vonden het te onveilig en wilden terug naar ons huis. Om bij de auto te komen, moesten we een straat oversteken. Ik rende en ineens begon een scherpschutter te schieten.”

Brandende pijn

Wichers werd toen hij bijna aan de overkant van de straat was, geraakt. „Ik voelde ineens een brandende pijn in mijn linkerarm. Ik maakte nog een laatste sprong, maar verloor daarbij mijn evenwicht en viel.” De journalist kwam er uiteindelijk relatief goed vanaf: hij had een schampschot aan zijn arm, gekneusde polsen en een scheurtje in zijn neus. Zijn arm zit in het gips.

Het was de tweede dag op rij dat Wichers aan de dood ontsnapte. Donderdag viel er een mortiergranaat vlak naast de auto van de Nederlander, maar wonder boven wonder ging die niet af.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlander ontsnapt twee keer aan dood in Irak
Sluiten