Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 1 okt 2016 / 08:00 uur

‘Monsterorkaan’ Matthew zwaarste sinds jaren

De orkaan Matthew, die over het Caribisch gebied op Cuba, Haïti en Jamaica raast, is verder in kracht toegenomen. De storm is daarmee ingedeeld in categorie vijf. Dat is de hoogste categorie die een orkaan kan krijgen.

Het is sinds orkaan Felix in 2007 niet meer voorgekomen dat er zo’n grote orkaan over het gebied trekt. Met windstoten van 260 kilometer per uur heeft Matthew nu een kracht waarmee hij een spoor van vernieling kan aanrichten: zelfs huizen zijn niet veilig voor de ‘monsterorkaan’. Dat meldt Reuters.

Noodvoorraden en schuilkelders

Landen die op de route van de orkaan liggen, zoals Cuba, Haïti en Jamaica, zijn in de hoogste staat van paraatheid. Naar verwachting bereikt Matthew maandagochtend eerst de zuidkust van Jamaica. Bewoners hebben daar noodvoorraden water en voedsel ingeslagen. Ook zijn er schuilkelders geopend. Op Haïti, een eiland dat al vaker werd getroffen door ernstige stormen, houdt men rekening met het ergste.

Op donderdag zorgde de storm op onder meer Barbados, Martinique en Sint Lucia al voor vloedgolven, omgewaaide bomen en stroomstoringen. Op het eiland St. Vicent viel één dode door de storm.

Luchtvaartmaatschappijen houden de storm nauwlettend in de gaten, bepaalde vliegvelden in het Caribisch gebied waren gesloten. Ook cruiseschepen in de regio worden omgeleid via een andere route.

Verkiezingen uitgesteld

De orkaan zorgde er ook voor dat de verkiezingen die vrijdag op Curaçao gehouden zouden worden, zijn uitgesteld. Dat bleek achteraf niet nodig, de orkaan heeft vooralsnog weinig overlast veroorzaakt op het eiland. De ABC-eilanden krijgen wel te maken met flinke regenval: er wordt 5 tot 10 centimeter neerslag verwacht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Monsterorkaan’ Matthew zwaarste sinds jaren
Sluiten