Alice Boothby
Alice Boothby Nieuws 14 okt 2016 / 17:25 uur

Miss met een missie: Claudia wil ‘haar’ Congo helpen

De Miss Afrika Nederland-verkiezing is anders dan andere verkiezingen. Zo is er geen bikinironde, omdat dat niet in de Afrikaanse cultuur gebruikelijk is. In plaats daarvan is er een ronde in traditionele kleding. Daarnaast is het de bedoeling dat je wat terugdoet voor je continent.

Claudia Nzeba (24) wil zich inzetten voor beter onderwijs in Congo. „Dat is écht nodig. Veel kinderen kunnen nog steeds niet naar school en als dat wel kan, krijgen ze les onder erbarmelijke omstandigheden.”

Twee jaar geleden deed de rechtenstudent ook een gooi naar het missverkiezingsschap, maar kwam ze niet door de eerste ronde van de Miss Afrika Nederland-verkiezing. Ze wijt het aan geen helder doel voor ogen hebben. Nu weet ze beter: „Ik ben ouder, weet wat ik wil en ga voor de winst.”

Waarom Congo?
Mijn ouders zijn allebei Congolees. Mijn vader zat in de politiek en is door dictator Mobutu het land uitgezet. Mijn moeder heeft gestudeerd in België en leerde hem daar kennen. Hoewel ik zelf nog nooit in Congo ben geweest – met de aankomende presidentiële verkiezingen is het er niet erg veilig – zou ik graag wat terug willen doen voor het land waar mijn ouders vandaan komen. Goed onderwijs is cruciaal: je kunt een land niet veranderen met een generatie analfabeten.

Foto: Maarten Douwes Dekker
Foto: Maarten Douwes Dekker

Foto: Maarten Douwes Dekker

Heb je die sociale betrokkenheid van huis uit meegekregen?
Absoluut. Mijn vader heeft zich altijd ingezet voor Congolese asielzoekers in Nederland, dat heb ik van kleins af aan meegekregen. Voor mij was het ook een logische stap om rechten te studeren: ik wil immigratie-advocaat worden. Uit de verhalen van mijn ouders weet ik hoe frustrerend het is als je in een vreemd land wil gaan wonen, met de kans dat je eruit wordt gezet.

Stel, je wint 22 oktober. Hoe dan verder?
Dan mag ik door naar de internationale editie: Face of Beauty international. Aan deze missverkiezing zit geen grote zak geld verbonden, zoals je dat bij andere missverkiezingen wel hebt. Mijn doel is om met mijn titel mijn netwerk flink uit te breiden en door benefietavonden te organiseren geld op te halen voor Stichting Helden, een stichting die is opgericht door Julia Kapinga. Zij zamelt geld in voor onderwijs in Congo. Mocht ik het niet worden – laten we het niet hopen – dan kan ik terugkijken op een prachtige ervaring. We hebben veel interessante workshops over ondernemerschap mogen volgen. Die lessen neem ik de rest van mijn leven mee.”

Zou je met deze ervaring ook aan een Nederlandse missverkiezing willen meedoen?
„Dat absoluut. Ik ben sinds een jaar officieel Nederlander, dus zou in principe mee mogen doen. Alleen al vanwege het feit dat er weinig donkere Nederlandse meiden zijn die deelnemen, zou ik het graag willen doen. Ik zou daarin graag verandering willen brengen. De national director van Miss Afrika Nederland heeft vorig jaar ook deelgenomen aan de Miss Nederland-verkiezing en zij was finalist. Zij moedigt ons daarom ook aan om deel te nemen. Het lijkt me een supermooie ervaring!”

https://www.instagram.com/p/BJNTVOKhQGR/

Hoe hoog schat je je kansen in voor de Miss Afrika Nederland-verkiezing?
Er zijn twaalf andere intelligente en prachtige meiden die meedoen die allemaal een verschil willen maken. Ik beschouw ze zowat als zussen. Het is een misvatting dat het bij missverkiezingen niet om de brains gaat. We hebben allemaal een duidelijk doel voor ogen en ik hoop dat ik de jury kan overtuigen van mijn kunnen. Ik heb er zeker vertrouwen in.

Miss Afrika Nederland vindt plaats op zaterdag 22 oktober in theater De Meerse in Hoofddorp.

View this post on Instagram

MISS AFRICA NETHERLANDS👑 Photographer: Maarten Douwes Dekker MUAS: Onitzia Garconius, Louise Bargo, Esther Dereveld, Alexandra Antonissen, Ruminaily Hair & Jelwery: Dominique Banai aka Your Coilyness Fabrics: Vlisco Designer: Designerelvisaigbedion Aigbedion . . . Headshot . . . . . #headshot #headshots #headshotphotography #headshotphotographer #headshotsession #smile #beauty #beautiful #brownskingirl #brownskingirlchallenge #brownskingirls #blackgirlmagic #melaninpoppin #melaninqueen #melaninmagic #melaninonfleek #makeupfordarkskin #makeupforblackwomen #darkskingram #camerooniangirl #cameroonian #team237 #melaninmodel #candidphotography #stylist #naturalhair #hair #hairstyles #naturalbeauty #earrings

A post shared by Miss Africa Netherlands (@miss_africa_netherlands) on

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Miss met een missie: Claudia wil ‘haar’ Congo helpen
Sluiten