Inge Schouten
Inge Schouten Nieuws 7 okt 2016 / 11:44 uur

Minder meisjes vaccineren tegen baarmoederhalskanker

Steeds minder meisjes laten zich vaccineren tegen het HPV-virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Dat schrijft het AD. In het Rijnmondgebied laat 41 procent zich niet inenten terwijl dat drie jaar geleden nog 34 procent was.

De HPV-prik heeft een slecht imago. Ondanks dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ontkent dat meisjes er ernstige gezondheidsklachten van kregen, zijn veel meisjes toch bang voor de gevolgen van de prik. 80 procent krijgt HPV-virus

Er zijn ruim 100 soorten van het humaan papillomavirus, ook HPV genoemd. Hiervan kunnen 15 ernstige soorten baarmoederhalskanker veroorzaken. Daarnaast zijn er ruim 85 soorten die dat niet kunnen.

Volgens het RIVM krijgt ongeveer 80 procent van de vrouwen op een bepaald moment een vorm van HPV die baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Iemand kan besmet raken met het virus tijdens het vrijen aangezien het virus rond de geslachtsdelen zit. Het gebruik van een condoom verkleint de kans met 70 procent om het virus op te lopen.

Als een vrouw toch met het HPV-virus besmet raakt dan ruimt het lichaam in 95 procent van de gevallen het zelf weer op. Het kan 2 jaar duren voordat het virus helemaal uit het lichaam verdwenen is. Het is niet duidelijk waarom het lichaam het virus in sommige gevallen snel opruimt. Wel is bekend dat vrouwen langer besmet blijven als zij roken. Ook bepaalde medicijnen verzwakken de afweer van het lichaam.

Bij de resterende 5 procent is er een grotere kans op het krijgen van baarmoederhalskanker. Jaarlijks overlijden in Nederland ongeveer 200 vrouwen aan deze ziekte. Het vaccin biedt 70 procent bescherming tegen het virus dat via seksueel contact verspreid wordt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Minder meisjes vaccineren tegen baarmoederhalskanker
Sluiten