Els Anker
Els Anker Nieuws 24 okt 2016 / 07:08 uur

‘Miljoenen Syrische kinderen niet naar school’

Door de aanhoudende burgeroorlog volgen circa 1,7 miljoen kinderen in Syrië geen onderwijs. Ook lopen zeker 1,3 miljoen kinderen het risico te stoppen met school, aldus VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF in een maandag verschenen bericht.

De oorlog in Syrië woedt nu bijna een half decennium, maar het nieuwe schooljaar is na de zomervakantie gewoon weer begonnen. In het door oorlog verscheurde land kan een op de drie scholen niet worden gebruikt omdat ze bijvoorbeeld beschadigd of verwoest zijn, worden gebruikt voor militaire doeleinden of onderdak geven aan ontheemden. Daarnaast is er een groot tekort aan leermiddelen en is het onderwijssysteem flink overbelast.

Daling

Hoewel er een zekere daling te zien is van het aantal Syrische kinderen dat niet naar school gaat (van 2,1 miljoen in schooljaar 2014/2015 naar 1,7 miljoen in 2015/2016), is dat volgens de organisatie lang niet voldoende.

„We moeten meer investeren zodat ieder kind in Syrië naar school kan”, aldus Hanaa Singer, directeur UNICEF te Syrië. „We dringen er bij alle partijen op aan om kinderen, scholen en alle burgers te beschermen, zoals zij dat horen te doen volgens het internationaal humanitair recht."

Dodelijke val

Volgens de kinderrechtenorganisatie werden er in de afgelopen twee weken negen schoolgaande kinderen gedood, bij twee afzonderlijke aanvallen op of in de buurt van scholen. „Kinderen in Syrië riskeren hun leven als ze onderwijs volgen. School mag geen dodelijke val zijn", benadrukt Singer. „Het moet een plek zijn waar kinderen kunnen leren, groeien en hun vaardigheden ontwikkelen”.

UNICEF startte in september van dit jaar een nieuwe campagne om 2,5 miljoen kinderen te voorzien van schoolspullen en studieboeken.

Feiten

Hoewel exacte cijfers in oorlogstijd zeer schaars zijn, stelde het Syrische Observatroium voor Mensenrechten vorige maand dat het dodenaantal in Syrië op 301.781 lag. De organisatie bracht de cijfers naar buiten tijdens de wapenstilstand tussen de Verenigde Staten en Rusland. Volgens het Syrian Centre for Policy Research was dit aantal echter nog veel hoger: 470.000.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon riep eerder deze week op tot een speciale Algemene Vergadering om de crisis in Syrië te bespreken.

Foto: UNICEF
Foto: UNICEF

Foto: UNICEF

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Miljoenen Syrische kinderen niet naar school’
Sluiten