Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 14 okt 2016 / 15:43 uur

Michelle Obama opent aanval Trump: genoeg is genoeg

First lady Michelle Obama kon de haat, angst en vrouwonvriendelijke boodschappen die Donald Trump verspreidt niet langer aanhoren. Donderdag 13 oktober gaf zij een krachtige en emotionele toespraak in het Amerikaanse New Hampshire. Zij zette Donald Trump daarbij flink op zijn plek. „Dit is niet normaal. Dit is geen ‘normale’ politiek. Dit is een schande en niet te tolereren. Het maakt niet uit tot welke partij je behoort. Geen enkele vrouw hoort zo behandeld te worden, niemand verdient zo’n belediging”, zei Michelle Obama.

Ze nam het in haar speech op voor Hillary Clinton. Obama sprak deze maand al een paar keer eerder over de kwaliteiten van de vrouwelijke presidentskandidaat. Zo gaf ze in juli een speech waarin ze duidelijk maakt dat ze Clinton zal steunen. In haar laatste speech ging ze juist in op het bizarre gedrag van Clintons tegenstander. In een vlammend betoog veegde ze de vloer aan met Donald Trump, zonder zijn naam te noemen. Haar toespraak wordt door Amerikaanse media omschreven als één van de bepalende momenten in de presidentscampagne. The Washington Post noemde haar speech merkwaardig.

Niet langer te verdragen

„Ik weet dat we in een campagne zitten, maar dit gaat niet over politiek. Dit gaat over normaal fatsoen. We kunnen dit niet langer verdragen, geen minuut langer meer, laat staan vier jaar. We kunnen onze kinderen hier niet aan blootstellen”, zegt Michelle Obama. Volgens haar is het nu het moment om op te staan en iets te doen: „Wij vrouwen hebben een stem, wij kunnen op 8 november zeggen: genoeg is genoeg!”

Zo reageerde ze onder andere op de ‘Grab ‘em by the pussy’-video van Trump en andere opmerkingen en verhalen rond de Republikeinse presidentskandidaat. Met een trillende stem vervolgt Michelle haar speech: „We vertellen onze zonen dat het oké is om vrouwen te vernederen, we vertellen onze dochters dat zij op deze manier behandeld mogen worden. De schandelijke opmerkingen over onze lichamen, het verhinderen van onze ambities als vrouw. Het is gruwelijk en angstaanjagend. En de waarheid is: het kwetst.”

Bekijk de gehele speech hieronder:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Michelle Obama opent aanval Trump: genoeg is genoeg
Sluiten