Irene van den Berg
Irene van den Berg Nieuws 12 okt 2016 / 08:06 uur

Medische zorg in het buitenland

De werelddekking verdwijnt niet uit de basiszorgverzekering. Dat klinkt als goed nieuws. Maar ben je eigenlijk altijd verzekerd voor medische zorg in het buitenland? Vijf vragen over de werelddekking beantwoord.

Zou de werelddekking afgeschaft worden dan?
Ja, vorig jaar stemde de ministerraad in met het voorstel van minister Schippers om vanaf 1 januari 2017 de werelddekking uit de zorgverzekering te halen. Nederlanders zouden alleen nog in Europa terecht kunnen met hun basisverzekering. Daarbuiten zou je een aanvullende verzekering nodig hebben. Schippers heeft het plan ingetrokken na verzet van de Tweede Kamer. Die vond het te omslachtig en verwarrend, in verhouding tot de zestig miljoen die mogelijk zou worden bespaard.

Betekent dat dat ik altijd overal ter wereld ben verzekerd?
Met de basisverzekering heb je wereldwijd recht op onvoorziene medisch noodzakelijke hulp. In principe vergoedt de zorgverzekeraar dus de kosten voor een arts of ziekenhuisopname. Maar alleen volgens de tarieven die in Nederland gelden. In sommige landen – zoals Japan, Canada en de VS – zijn de zorgkosten aanzienlijk hoger. Bovendien worden behandelingen die niet in het basispakket zitten ook niet vergoed door de zorgverzekeraar. Als er noodhulp nodig is, bijvoorbeeld een reddingsactie omdat je bent verdwaald tijdens een wandeling, worden de kosten daarvan niet vergoed. Ook de kosten van repatriëring bij overlijden zijn niet gedekt en als je noodgdwongen naar huis moet om medische redenenen moet eveneens je zelf betalen.

Kan ik die risico’s alsnog uitsluiten?
Ja, je hebt twee mogelijkheden: een reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten of een aanvullende zorgverzekering. Een reisverzekering is vaak de beste optie omdat er meer wordt gedekt, bijvoorbeeld vervoer naar huis en repatriëring. Die kosten worden lang niet door alle aanvullende zorgverzekeringen vergoed. Bovendien zijn de kosten in landen waar de zorg veel duurder soms slechts beperkt gedekt door een aanvullende zorgverzekeringen. Let op: voor beide verzekeringen geldt dat de rekening van een medische behandelingen in eerste instantie van je eigen risico afgaan. Bovendien kan het zijn dat je de rekening moet voorschieten en later pas kan declareren bij je verzekeraar.

Kan iedereen zo’n extra verzekering afsluiten?
Nee, een reisverzekeraar hoeft je niet te accepteren als hij de kans groot acht dat je een beroep doet op de verzekering vanwege je leeftijd of medische achtergrond. Datzelfde geldt voor de aanvullende zorgverzekering. De basiszorgverzekering is wel voor iedere Nederlander verplicht – en dus uiteraard ook voor iedereen toegankelijk.

Hoe zit het als ik tijdelijk ga wonen in het buitenland?
Vertrek je voor langere tijd naar het buitenland, dan hangt het van je persoonlijke situatie af of je de Nederlandse basisverzekering mag houden. Wie in het buitenland gaat werken, kan dat meestal niet. Maar als jouw werkgever je tijdelijk naar het buitenland uitzendt, houd je vaak wel je Nederlandse zorgverzekering. Ook als je in het buitenland gaat studeren, kun je meestal gewoon in Nederland verzekerd blijven. Let op: dit kan veranderen als je stage gaat lopen of een bijbaantje vindt. Twijfel je hoe het in jouw geval zit, neem dan contact op met de Sociale Verzekeringsbank.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Medische zorg in het buitenland
Sluiten