Els Anker
Els Anker Nieuws 1 okt 2016 / 18:10 uur

Mantelzorgende studenten kampen vaker met problemen

Ben je student en draag je tegelijkertijd zorg voor een familielid? Grote kans dat je dan wellicht kampt met studievertraging of psychische klachten.

Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en Hogeschool Windesheim blijkt dat één op de zes studenten mantelzorger is en daardoor in de problemen komt. Bijna de helft van deze studenten heeft psychische klachten zoals depressie, somberheid en angst.

Stijging

Onderzoekers stellen dat studenten die niet aan mantelzorg doen, duidelijk minder klachten hebben. Ook lopen zij minder studievertraging op en zijn ze minder snel geneigd te stoppen met de opleiding.

„Het aantal studenten met klachten zal alleen maar stijgen, omdat er steeds meer mantelzorgers zijn”, aldus onderzoeker Jolien Dopmeijer tegen RTL Nieuws. Dat komt door het kabinetsbeleid, waarin veel zorgtaken zijn overgeheveld van zorgverleners naar familieleden, stelt Dopmeijer.

Bespreekbaar maken

Volgens de Vereniging van Universiteiten (VSNU) en de Vereniging Hogescholen zijn er voldoende regelingen waar mantelzorgende studenten gebruik van kunnen maken, maar dan moeten studenten dat dan wel bespreekbaar maken.

Eerder deze week werd bekend dat minister Bussemaker (Onderwijs) studenten in staat wil stellen hun studie te onderbreken of op een laag pitje te zetten door hen te laten betalen per studiepunt, om bijvoorbeeld voor een familielid te zorgen. Nu betalen studenten nog jaarlijks collegegeld, waar het niet uitmaakt hoeveel vakken zij volgen.

Tips

Zorgen voor een ziek familielid is niet altijd makkelijk. Metro zet enkele tips voor je op een rijtje.

  • Neem voldoende rust: bewaak je grenzen en onderneem zo nu en dan leuke activiteiten. Je kunt alleen een goede mantelzorger zijn als je ook goed voor jezelf zorgt.
  • Zoek contact met lotgenoten: het kan fijn om je gevoelens en ervaringen te delen met iemand die in dezelfde situatie zit.
  • Zorg dat je zoveel mogelijk te weten komt over (de ziekte van) je dierbare.
  • Probeer een back-up te regelen: sommige mantelzorgers hebben het gevoel dat zij vierentwintig uur per dag beschikbaar moeten zijn. Het kan daarom handig zijn als iemand anders zo nu en dan de zorg kan overnemen: je staat er niet alleen voor.
  • Geniet van wat je doet: mantelzorgers zijn een bijzonder warme groep mensen in de samenleving. Je geeft je dierbare zorg, liefde en troost. Daar mag je best trots op zijn!

Documentaire

Hogeschool Rotterdam maakte in 2015 een documentaire over hoe een studerend mantelzorger met haar situatie omgaat. De mooie momenten, de moeilijke tijden, maar vooral de relatie tussen vader en dochter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mantelzorgende studenten kampen vaker met problemen
Sluiten