Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 27 okt 2016 / 15:20 uur

Maandag geen treinen in avondspits rond Amsterdam CS

Machinisten en conducteurs houden komende maandag een werkonderbreking op station Amsterdam Centraal. Van 17.00 tot 19.00 uur beleggen ze een zogeheten groot werkoverleg, waarin ze praten over hun onvrede over verschillende onderwerpen.

Door het werkoverleg komt het treinverkeer op en rond Amsterdam CS stil te liggen en ontstaat overlast voor reizigers.

Rondje om kerk

Het spoorpersoneel is bang dat met de nieuwe dienstregeling, die op 11 december ingaat, ook het ‘rondje om de kerk’ weer terugkomt. Met de term wordt bedoeld dat machinisten en conducteurs vaste routes moeten rijden. Ook vinden ze dat NS afspraken over de tweede conducteur op dubbeldekkers niet is nagekomen. Een zegsman van de machinisten verwacht een grote opkomst van collega’s uit het hele land.

NS heeft een oproep gedaan om de reizigers zo veel mogelijk te ontzien. „We vragen onze collega’s de kwestie eerst intern met elkaar te bespreken en op te lossen om te voorkomen dat onze reizigers hier hinder van ondervinden.”

Vanuit personeel

De actie is bekend bij vakbond FNV Spoor, die is uitgenodigd het werkoverleg bij te wonen. De bond zegt nadrukkelijk niet de organisator te zijn van de actie: „Die komt vanuit het personeel zelf.” Bij spoorvakbond VVMC is niets bekend over het werkoverleg.

De Nederlandse Spoorwegen zeggen de signalen van ontevredenheid te herkennen en te begrijpen. Het bedrijf gaat daarover binnenkort met vertegenwoordigers van medewerkers uit het hele land in gesprek. Volgens NS wordt met man en macht gewerkt om voldoende extra conducteurs te werven om op 1 juli 2017 alle treinen op donderdag, vrijdag en zaterdag na 22.00 uur te voorzien van twee conducteurs.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Maandag geen treinen in avondspits rond Amsterdam CS
Sluiten